10 potravin, které můžete jíst během chemoterapie

0
25
10 potravin, které můžete jíst během chemoterapie

 

Chemoterapie je běžná léčba rakoviny, při níž se k boji proti rakovinným buňkám v těle používá jeden nebo více léků.

Její příznaky, mezi které může patřit sucho v ústech, změny chuti, nevolnost a únava, mohou způsobit, že se vám jídlo bude zdát jako obtížná záležitost

Během léčby rakoviny je však důležité jíst zdravou a vyváženou stravu, aby vaše tělo fungovalo optimálně. Jedny z nejlepších možností jsou potraviny jemné chuti, nenáročné na žaludek a bohaté na živiny .

Zde je 10 potravin, které je vhodné jíst během chemoterapie

 

Ovesné vločky poskytují řadu živin, které mohou tělu pomoci během chemoterapie.

Může se pochlubit dostatečným množstvím sacharidů, bílkovin a antioxidantů a také větším množstvím zdravých tuků než většina obilovin. Pomáhá také regulovat činnost střev díky obsahu beta glukanu, což je druh rozpustné vlákniny, která vyživuje dobré bakterie ve střevech .

Neutrální chuť a krémová konzistence ovesných vloček jsou obzvláště výhodné, pokud se u vás projevují běžné vedlejší účinky chemoterapie, jako je sucho v ústech nebo vředy v ústech.

A co víc, ovesné vločky si můžete vzít s sebou i na schůzku po chemoterapii. Tento pokrm jednoduše namočíte do vybraného mléka a necháte přes noc v chladničce. Ráno ho můžete doplnit lesními plody, medem nebo ořechy.

Pokud si berete ovesnou kaši na cesty, snězte ji do dvou hodin, abyste se vyhnuli nemocem z jídla – toto riziko však můžete minimalizovat tím, že ji budete uchovávat v chladničce .

Ovoce, javorový sirup a ořechy jsou běžnými přísadami, můžete si však připravit i slané ovesné vločky s avokádem nebo vejci. Pokud vás trápí nevolnost nebo bolesti v ústech, jezte ji obyčejnou nebo s příměsí soli

Shrnutí

Ovesné vločky poskytují řadu živin a jsou chutné, pokud pociťujete příznaky chemoterapie, jako je sucho v ústech, bolesti v ústech a nevolnost. Její vláknina může také pomoci udržet pravidelnou stolici.

 

 

Pokud vám chybí chuť k jídlu, avokádo vám může dodat potřebné kalorie a živiny.

Toto krémové, zelené ovoce má obzvláště vysoký obsah zdravých mononenasycených tuků, které mohou pomoci snížit LDL (špatný) cholesterol a zároveň zvýšit HDL (dobrý) cholesterol. Je také bohaté na vlákninu – 3,5 unce (100 gramů) obsahuje 27 % denní hodnoty (DV) .

Vláknina z ní zpevňuje stolici a vyživuje přátelské bakterie ve střevech .

Protože je avokádo syté, všestranné a jemné, je skvělou volbou, pokud vás trápí sucho v ústech, zácpa, vředy v ústech nebo hubnutí.

Můžete je rozmačkat a namazat na toasty nebo nakrájet na plátky, abyste jimi posypali misku se zrním, fazolemi nebo polévkou.

Jen se ujistěte, že neloupané avokádo před nakrájením omyjete, protože v jeho slupce se může nacházet listerie, běžná bakterie, která může způsobit otravu jídlem “ rationale=“Vládní úřad“>8).

Shrnutí

Avokádo je výživově silnou potravinou. Díky velkému množství tuku a vlákniny vás dokáže zasytit a dodat potřebné kalorie, když máte malou chuť k jídlu.

 

Únava je častým vedlejším účinkem chemoterapie.

Vejce mohou proti únavě bojovat díky štědrému přísunu bílkovin a tuků – téměř 6 gramů bílkovin a 4 gramy tuků v jednom středně velkém vejci (44 gramů) .

Zatímco tuky dodávají tělu energii, bílkoviny pomáhají udržovat a budovat svalovou hmotu, což je během chemoterapie obzvlášť důležité.

Vejce můžete uvařit natvrdo a připravit si tak přenosnou svačinu nebo je zamíchat a připravit si tak chutné jídlo. Dbejte na to, aby byla důkladně uvařená, se ztuhlými žloutky a ztuhlými bílky, abyste předešli otravě jídlem.

Vejce jsou díky své měkké a uklidňující struktuře ideální, pokud vás trápí vředy v ústech.

Shrnutí

Vejce mohou díky kombinaci bílkovin a tuků zmírnit únavu. Navíc se snadno konzumují, pokud máte vředy v ústech.

 

 

Změny chuti jsou během chemoterapie normální – běžně se říká, že voda chutná jinak.

V těchto případech je vývar skvělou alternativou, která vás udrží hydratované. Vyrábí se vařením vody se zeleninou, bylinkami a – v případě potřeby – s masem nebo drůbeží a kostmi.

Během tohoto procesu se do tekutiny uvolňují elektrolyty. Tyto nabité částice, které obsahují živiny, jako je sodík, draslík, chlorid a vápník, pomáhají udržovat správné fungování vašeho těla .

Popíjení vývaru může být užitečné, pokud ztrácíte elektrolyty zvracením, potem nebo průjmem .

Pokud na něj máte chuť, můžete do vývaru přidat kuřecí maso, tofu nebo zeleninu. Purifikace této směsi pomůže, aby šla lépe dolů, pokud máte vředy v ústech.

Pro přidání živin, zejména když máte sucho v ústech nebo malou chuť k jídlu, můžete do vývaru nasypat lžíci proteinového prášku bez chuti, například kolagenový prášek.

Pokud však pociťujete nevolnost nebo zvracíte, nechte si vývar čistý a jednoduchý – a popíjejte ho pomalu. Vývar je v těchto případech skvělý, protože díky nedostatku vlákniny je lépe stravitelný .

Shrnutí

Čirý vývar vám pomůže udržet si hydrataci a doplnit zásoby, zejména pokud vám voda během chemoterapie začne chutnat jinak. Pokud se cítíte být schopni zvládnout pevnou stravu, můžete přidat zeleninu nebo bílkoviny .

 

Během chemoterapie se můžete ocitnout na mnoha schůzkách a odejít z nich – proto se vám může hodit svačina.

Ořechy, jako jsou mandle a kešu, si nejen snadno vezmete s sebou na cesty, ale také se mohou pochlubit dostatečným množstvím bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů .

Mandle jsou bohatým zdrojem manganu a mědi, které v 1 unci (28 g) představují 27 %, resp. 32 % DV .

Tyto minerály tvoří superoxiddismutázy, jedny z nejsilnějších antioxidantů v těle. Antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům, které poškozují buňky .

Ořechy můžete také přidávat do ovesných vloček nebo jiných pokrmů

Pokud vás však trápí vředy v ústech, nemusí být snadné je jíst. V těchto případech volte raději ořechová másla .

Shrnutí

Mandle se mohou pochlubit úctyhodným množstvím živin, včetně manganu a mědi, a slouží jako ideální svačina

 

Dýňová semínka se podobně jako ořechy skvěle hodí ke svačině mezi schůzkami.

Jsou bohatá na tuky, bílkoviny a antioxidanty, jako je vitamin E, který může pomoci v boji proti zánětům .

Navíc dodávají téměř 3 gramy železa na 1/3 šálku (33 gramů), což je asi 15 % DV .

Některé léčebné postupy, jako například transfuze krve, však mohou zvýšit riziko přetížení železem, tedy jeho nadbytku v těle. Pokud se u vás tento stav objeví, budete si muset dávat pozor na příjem dýňových semínek a dalších potravin s vysokým obsahem železa .

Pro sladko-slanou chuť si připravte vlastní směs na cestu kombinací dýňových semínek, sušených brusinek a dalšího sušeného ovoce, semínek a ořechů.

Shrnutí

Dýňová semínka jsou skvělou svačinkou na cesty a jsou obzvláště bohatá na zdravé tuky a železo. Přesto, pokud máte přetížení železem, možná byste měli jejich příjem omezit.

 

 

Brukvovitá zelenina, včetně kapusty, brokolice, květáku a zelí, se může pochlubit působivým výživovým profilem .

Zejména brokolice nabízí významné množství vitaminu C. Tento vitamin je životně důležitý pro imunitní systém .

Navíc obsahuje sulforafan, rostlinnou sloučeninu, o které se předpokládá, že zlepšuje zdraví mozku.

Výzkum ukázal, že sulforafan může pozitivně ovlivnit zdraví mozku tím, že snižuje zánět a chrání buňky před poškozením, což je důležité zejména při chemoterapii .

Tuto zeleninu uvařte v páře nebo upečte na olivovém oleji s trochou soli. Pokud pociťujete změny chuti, zkuste vymačkat citron, pokud nemáte bolesti v ústech nebo nevolnost

Shrnutí

Brokolice a další brukvovitá zelenina mají vysoký obsah živin, které vaše tělo potřebuje. Zejména brokolice obsahuje sulforafan, rostlinnou sloučeninu, která může pomáhat chránit zdraví mozku

 

Domácí koktejly jsou skvělou volbou, pokud máte potíže se žvýkáním pevné stravy nebo s přijímáním dostatečného množství živin ve stravě.

Jsou velmi přizpůsobivé, což vám umožňuje vybrat si ty nejlepší ingredience pro vaše příznaky nebo změny chuti.

Zde je základní vzorec smoothie:

  • 1-2 šálky (240-475 ml) tekutiny
  • 1,5-3 šálky (225-450 g) zeleniny a/nebo ovoce
  • 1 polévková lžíce (15 gramů) bílkovin
  • 1 polévková lžíce (15 gramů) tuku

Kombinujte například čerstvé nebo mražené ovoce s mlékem nebo kefírem a pak do něj vhoďte hrst nebo dvě omytých špenátových listů. Vhoďte lžíci lněných semínek, abyste získali tuk, a arašídové máslo, abyste získali bílkoviny.

Pokud používáte čerstvé bobule, nezapomeňte je před důkladným opláchnutím pod tekoucí vodou namočit. Odstraníte tak případné zbytky nebo bakterie, které by vám mohly způsobit onemocnění .

Pro oživení chuti můžete také vymačkat trochu citronu nebo limetky.

Shrnutí

Smoothies jsou skvělou volbou pro chvíle, kdy je jídlo obtížné. Navíc jsou ideálním způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit ovoce a zeleninu

 

Pokud trpíte průjmem nebo nevolností, je dobrou volbou bílé pečivo nebo krekry, protože jsou obvykle snadno stravitelné. Celozrnné verze, které dodávají přidané živiny, jsou ideální pro případy, kdy váš žaludek není rozbouřený

Slané krekry nebo slané sušenky jsou obzvláště vhodné k doplnění sodíku ztraceného průjmem nebo zvracením .

Jezte je obyčejné, nebo je doplňte ořechovým máslem, rozmačkaným avokádem nebo sýrem ricotta, pokud toužíte po větší chuti a živinách

Shrnutí

Bílý chléb a krekry mohou být užitečné, pokud se dostaví průjem nebo nevolnost. Slané sušenky mohou pomoci obnovit sodík ztracený při průjmu nebo zvracení

 

Pokud máte rádi mořské plody, je dobré během chemoterapie sníst dvě porce ryb týdně. Dodávají totiž bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny .

Omega-3 jsou důležité tuky, které musíte získávat stravou. Podporují zdraví mozku a mohou se pochlubit protizánětlivými vlastnostmi. Navíc konzumace velkého množství bílkovin a potravin bohatých na zdravé tuky, jako jsou ryby, vám pomůže vyhnout se nezdravému úbytku hmotnosti během léčby .

Obzvláště vysoký obsah těchto tuků mají losos, makrela, tuňák bílý a sardinky

Navíc tučnější ryby, jako je losos a sleď, jsou bohatým zdrojem vitaminu D, který je nezbytný pro správné zdraví kostí a imunitního systému. Malý filet z lososa (170 gramů) poskytuje 113 % DV .

Ryby připravujte v páře, smažte na pánvi nebo je pečte s citronem. Použijte teploměr na maso, abyste se ujistili, že dosáhlo vnitřní teploty alespoň 63 °C (145 °F) – nebo 74 °C (165 °F), pokud ho ohříváte .

Shrnutí

Ryby mohou být bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitaminu D. Navíc konzumace potravin bohatých na bílkoviny a tuky, jako jsou ryby s vysokým obsahem omega-3, může pomoci zabránit nežádoucímu hubnutí a vitamin D je důležitý pro imunitu. Snažte se jíst dvě porce týdně.

 

Chemoterapie může vyvolat řadu nežádoucích účinků, včetně sucha v ústech, změn chuti, únavy, vředů v ústech a nevolnosti. Ty mohou ztěžovat nebo znemožňovat příjem potravy.

Znalost toho, jaké potraviny jíst, například nevýrazné potraviny při vředech v ústech a vlhké nebo krémové konzistence při suchosti v ústech, může pomoci vyživovat vaše tělo při léčbě rakoviny.

Je výhodné si na schůzky přibalit výživné potraviny vhodné na cesty. Důležité je také dodržovat bezpečnost potravin, abyste snížili riziko otravy jídlem.

Pokud však budete mít během léčby potíže se žvýkáním nebo polykáním, poraďte se se svým lékařem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno