Stále více lidí se rozhoduje omezit nebo vyloučit živočišné produkty ze své stravy.
V důsledku toho je v obchodech s potravinami, restauracích, na veřejných akcích a v řetězcích rychlého občerstvení patrný větší výběr rostlinných produktů.
Někteří lidé se rozhodli označit se jako „rostlinní“, zatímco jiní pro svůj životní styl používají termín „vegan“. Možná vás proto zajímá, jaké jsou mezi těmito dvěma termíny rozdíly.
Tento článek se zabývá rozdíly mezi pojmy „rostlinný“ a „veganský“, pokud jde o stravu a životní styl.
Termín „vegan“ vytvořil v roce 1944 Donald Watson – anglický obhájce práv zvířat a zakladatel The Vegan Society – pro označení člověka, který se z etických důvodů vyhýbá používání zvířat. Veganství označuje veganskou praxi.
Veganství se rozšířilo na stravu, která vylučuje potraviny živočišného původu, jako jsou vejce, maso, ryby, drůbež, sýry a další mléčné výrobky. Místo toho veganská strava zahrnuje potraviny rostlinného původu, jako je ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy, semena a luštěniny
Postupem času se veganství rozrostlo v hnutí založené nejen na etice a dobrých životních podmínkách zvířat, ale také na ekologických a zdravotních otázkách, které byly potvrzeny výzkumem .
Lidé si začali více uvědomovat negativní dopady moderního živočišného zemědělství na planetu a také možné negativní zdravotní dopady stravy s vysokým obsahem zpracovaného masa a výběru nasycených tuků namísto nenasycených .
V 80. letech 20. století představil Dr. T. Colin Campbell světu vědy o výživě termín „rostlinná strava“, který definuje stravu s nízkým obsahem tuku, vysokým obsahem vlákniny a rostlinnou stravou, která se zaměřuje na zdraví, nikoli na etiku.
Dnes se podle průzkumů za vegany považují přibližně 2 % Američanů, z nichž většina patří do generace mileniálů .
Navíc se mnoho lidí neoznačuje za rostlinnou nebo veganskou stravu, ale mají zájem snížit spotřebu živočišných produktů a vyzkoušet potraviny, které jsou v rostlinné nebo veganské stravě oblíbené
SHRNUTÍ
Na počátku rostlinného hnutí bylo veganství, způsob života, jehož cílem je z etických důvodů neubližovat zvířatům. Rozšířilo se na lidi, kteří si vybírají stravu a životní styl tak, aby co nejméně poškozovali životní prostředí a své zdraví.
Přestože koluje řada definic, většina lidí se shoduje na některých konkrétních rozdílech mezi pojmy „rostlinná strava“ a „veganská strava“
Co znamená být rostlinně založený
Být rostlinně založený se obvykle vztahuje konkrétně pouze k vlastní stravě
Mnoho lidí používá výraz „rostlinná strava“ k označení toho, že se stravují výhradně nebo převážně rostlinnými potravinami. Někteří lidé se však mohou označovat za rostlinnou stravu, a přesto konzumovat některé produkty živočišného původu.
Jiní používají termín „rostlinná strava“, aby označili svou stravu, která se skládá převážně z celých rostlinných potravin, které jsou syrové nebo minimálně zpracované .
Někdo, kdo se stravuje na bázi celých potravin a rostlinné stravy, se také vyhýbá olejům a zpracovaným obilovinám, zatímco tyto potraviny může konzumovat při veganské nebo jiné rostlinné stravě.
Část „whole foods“ je důležitý rozdíl, protože existuje mnoho zpracovaných veganských potravin. Například některé druhy makarónů v krabičce, párky v rohlíku, plátky sýra, slanina, a dokonce i „kuřecí“ nugety jsou veganské, ale do celozrnné, rostlinné stravy by se nevešly.
Co to znamená být veganem
Být veganem přesahuje rámec stravy a popisuje také životní styl, který se člověk rozhodne denně vést
Veganství je obecně definováno jako způsob života, který se vyhýbá konzumaci, používání nebo vykořisťování zvířat, jak je to jen reálně možné. Přestože je zde ponechán prostor pro individuální preference a překážky, celkovým záměrem je, aby životní volbou bylo zvířatům co nejméně ubližováno.
Kromě vyloučení živočišných produktů ze svého jídelníčku se lidé, kteří se označují za vegany, obvykle vyhýbají nákupu věcí, které byly vyrobeny ze zvířat nebo na nich testovány.
Často se jedná o oblečení, výrobky osobní péče, obuv, doplňky a potřeby pro domácnost. Pro některé vegany to může znamenat také vyhýbání se lékům nebo očkování, při jejichž výrobě se používají vedlejší produkty živočišného původu nebo které byly testovány na zvířatech.
SHRNUTÍ
„Rostlinná strava“ označuje stravu, která se skládá výhradně nebo převážně z rostlinných potravin. Rostlinná strava založená na celých potravinách rovněž vylučuje oleje a zpracované balené potraviny. „Veganský“ označuje, že ze stravy, výrobků a rozhodnutí o životním stylu jsou vyloučena zvířata.
Je možné být jak rostlinně založený, tak vegan, protože tyto pojmy nemají za cíl rozdělovat lidi na základě životního stylu, který si zvolili.
Mnoho lidí může začínat jako vegan a vyhýbat se živočišným produktům ve stravě především z etických nebo ekologických důvodů, ale pak si osvojí plnohodnotnou rostlinnou stravu, aby dosáhli svých zdravotních cílů.
Na druhou stranu někteří lidé mohou začít jíst plnohodnotnou rostlinnou stravu a pak se rozhodnou rozšířit veganství tím, že přizpůsobí zbytek svého životního stylu a vyhýbají se živočišným produktům i v jiných než potravinářských oblastech.
SHRNUTÍ
Rostlinná strava a veganství mohou jít ruku v ruce. Někteří lidé mohou začít jako jeden z nich a přijmout záměry nebo myšlenky druhého přístupu a uplatňovat etické, zdravotní a ekologické ohledy na svůj životní styl jako celek.
Mnoho lidí se rozhodlo snížit nebo vyloučit množství živočišných produktů, které konzumují. Zatímco někteří lidé se rozhodnou svou volbu stravy neoznačovat, jiní se považují za rostlinně založené nebo vegany.
„Rostlinná strava“ obvykle označuje člověka, který se stravuje převážně rostlinnými potravinami s omezeným nebo žádným podílem produktů živočišného původu. Rostlinná strava založená na celých potravinách znamená, že jsou z ní stejně tak vyloučeny oleje a zpracované balené potraviny.
Termín „vegan“ se vztahuje i na životní styl člověka, který se neomezuje pouze na stravu. Cílem veganského životního stylu je vyhnout se jakémukoli poškozování zvířat, a to i prostřednictvím používaných nebo kupovaných produktů.
Ten, kdo je veganem, má také tendenci brát v úvahu možné negativní dopady živočišných produktů na životní prostředí.
I když se tyto dva pojmy zásadně liší, mají společné rysy. Navíc oba jsou stále populárnější a při správném plánování mohou být zdravým způsobem stravování.