37 potravin a ingrediencí, kterým se při veganské stravě vyhnout

0
191
37 potravin a ingrediencí, kterým se při veganské stravě vyhnout

Vegani se vyhýbají konzumaci potravin živočišného původu.

Důvodů pro veganskou stravu je celá řada, včetně etických, zdravotních nebo ekologických.

Některé potraviny, kterým by se vegani měli vyhýbat, jsou zřejmé, ale jiné vás možná překvapí. Navíc ne všechny veganské potraviny jsou výživné a některým je lepší se vyhnout.

Tento článek uvádí 37 potravin a ingrediencí, kterým byste se měli při veganské stravě vyhnout.

Veganství je způsob života, který se snaží vyloučit všechny formy vykořisťování a týrání zvířat, ať už pro potravinářské nebo jiné účely.

Z tohoto důvodu se vegani vyhýbají konzumaci potravin živočišného původu, jako jsou např:

  1. Maso: Hovězí, jehněčí, vepřové, telecí, koňské, maso z orgánů, divoké maso atd.
  2. Drůbež: Kuřata, krůty, husy, kachny, křepelky atd.
  3. Ryby a mořské plody: Všechny druhy ryb, ančovičky, krevety, chobotnice, hřebenatky, kalamáry, mušle, krabi, humři a rybí omáčka.
  4. Mléčné výrobky: Mléko, jogurt, sýr, máslo, smetana, zmrzlina atd.
  5. Vejce: Z kuřat, křepelek, pštrosů a ryb.
  6. Včelí produkty: Med, včelí pyl, mateří kašička atd.

Podtrženo a sečteno:

Vegani se vyhýbají konzumaci živočišného masa a vedlejších živočišných produktů. Patří mezi ně maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky, vejce a potraviny vyrobené včelami.

7-15: Složky nebo přídatné látky pocházející ze zvířat

Mnoho potravin obsahuje složky nebo přídatné látky živočišného původu, o kterých většina lidí neví. Z tohoto důvodu se vegani také vyhýbají konzumaci potravin, které obsahují:

  1. Některé přídatné látky: Některé potravinářské přídatné látky mohou pocházet z živočišných produktů. Příkladem jsou E120, E322, E422, E 471, E542, E631, E901 a E904.
  2. Košenila nebo karmín: Z rozemletého šupinatého hmyzu košenily se vyrábí karmín, přírodní barvivo, které dodává červenou barvu mnoha potravinářským výrobkům.
  3. Želatina: Toto zahušťovadlo pochází z kůže, kostí a pojivových tkání krav a prasat.
  4. Isinglass: Tato látka podobná želatině se získává z rybích měchýřů. Často se používá při výrobě piva nebo vína.
  5. Přírodní aromatické látky: Některé z těchto složek jsou živočišného původu. Příkladem je kastoreum, potravinářské aroma, které pochází ze sekretu análních pachových žláz bobrů.
  6. Omega-3 mastné kyseliny: Mnoho výrobků obohacených o omega-3 není veganských, protože většina omega-3 pochází z ryb. Omega-3 pocházející z řas jsou veganskou alternativou.
  7. Šelak: Jedná se o látku vylučovanou samičkami larev. Někdy se používá k výrobě potravinářské polevy na cukrovinky nebo voskového povlaku na čerstvé produkty.
  8. Vitamin D3: Většina vitaminu D3 pochází z rybího tuku nebo lanolinu obsaženého v ovčí vlně. Vitamín D2 a D3 z lišejníku jsou veganské alternativy.
  9. Mléčné složky: Syrovátka, kasein a laktóza pocházejí z mléčných výrobků.

Tyto složky a přídatné látky se nacházejí v celé řadě různých zpracovaných potravin. Je velmi důležité, abyste pečlivě kontrolovali seznamy složek.

Sečteno a podtrženo:

Vegani by měli kontrolovat etikety potravin, aby se ujistili, že výrobky neobsahují výše uvedené složky.

16-32: Potraviny, které někdy (ale ne vždy) obsahují živočišné složky

Některé potraviny, u kterých byste očekávali, že jsou 100% veganské, někdy obsahují jednu nebo více složek živočišného původu.

Z tohoto důvodu musí vegani, kteří se chtějí vyhnout všem produktům živočišného původu, při rozhodování, zda konzumovat následující potraviny nebo se jim vyhnout, postupovat kriticky:

  1. Chlebové výrobky: Některé pekařské výrobky, například bagety a chléb, obsahují L-cystein. Tato aminokyselina se používá jako změkčovadlo a často pochází z drůbežího peří.
  2. Pivo a víno: Někteří výrobci používají při vaření piva nebo výrobě vína bílkovinu, želatinu nebo kasein. Jiní někdy používají k čiření konečného produktu isinglass, látku získávanou z rybích měchýřů.
  3. Caesar dressing: Některé druhy dresinku Caesar používají jako jednu ze svých složek sardelovou pastu.
  4. Cukrovinky: Některé druhy želé, marshmallow, gumových medvídků a žvýkaček obsahují želatinu. Jiné jsou potaženy šelakem nebo obsahují červené barvivo zvané karmín, které se vyrábí z košenilového hmyzu.
  5. Hranolky: Některé druhy jsou smažené na živočišném tuku.
  6. Olivová tapenáda: Mnoho druhů olivové tapenády obsahuje ančovičky.
  7. Smažené potraviny: Těsto používané k přípravě smažených potravin, jako jsou cibulové kroužky nebo zeleninová tempura, někdy obsahuje vejce.
  8. Pesto: Mnoho druhů pesta zakoupeného v obchodě obsahuje parmezán.
  9. Některé výrobky z fazolí: Většina receptů na pečené fazole obsahuje sádlo nebo šunku.
  10. Nemléčná smetana: Mnohé z těchto „nemléčných“ smetanových krémů ve skutečnosti obsahují kasein, bílkovinu pocházející z mléka.
  11. Těstoviny: Některé druhy těstovin, zejména čerstvé, obsahují vejce.
  12. Bramborové lupínky: Některé bramborové lupínky jsou ochuceny práškovým sýrem nebo obsahují jiné mléčné složky, jako je kasein, syrovátka nebo enzymy živočišného původu.
  13. Rafinovaný cukr: Výrobci někdy odlehčují cukr kostním uhlím (často označovaným jako přírodní uhlík), které se vyrábí z kostí skotu. Veganskou alternativou je bio cukr nebo odpařená třtinová šťáva.
  14. Pražené arašídy: Při výrobě pražených arašídů se někdy používá želatina, která pomáhá soli a koření lépe ulpívat na arašídech.
  15. Některé hořké čokolády: Hořká čokoláda je obvykle veganská. Některé druhy však obsahují produkty živočišného původu, jako je syrovátka, mléčný tuk, mléčná sušina, přepuštěné máslo nebo sušené odtučněné mléko.
  16. Některé výrobky: Některé čerstvé ovoce a zelenina jsou potaženy voskem. Vosk může být na bázi ropy nebo palmy, ale může být také vyroben z včelího vosku nebo šelaku. V případě pochybností se zeptejte svého prodejce, jaký vosk je použit.
  17. Worcesterová omáčka: Mnoho druhů obsahuje ančovičky.

Podtrženo a sečteno:

Složky živočišného původu se mohou nacházet v potravinách, ve kterých byste je nečekali. Nezapomeňte zkontrolovat etikety, abyste se vyhnuli případným překvapením.

33-37: Veganské potraviny, které byste měli omezit

To, že je potravina veganská, neznamená, že je zdravá nebo výživná.

Vegani, kteří chtějí zlepšit své zdraví, by se proto měli držet minimálně zpracovaných rostlinných potravin a omezit používání následujících produktů:

  1. Veganské nezdravé potraviny: Veganská zmrzlina, cukrovinky, sušenky, chipsy a omáčky obvykle obsahují stejné množství přidaného cukru a tuku jako jejich neveganské protějšky. Navíc neobsahují téměř žádné vitamíny, minerály a prospěšné rostlinné látky.
  2. Veganská sladidla: Ať už je, nebo není veganské, melasa, agávový sirup, datlový sirup a javorový sirup jsou stále přidané cukry. Jejich nadměrná konzumace může zvýšit riziko vzniku zdravotních problémů, jako jsou srdeční choroby a obezita .
  3. Napodobeniny masa a sýrů: Tyto zpracované potraviny obvykle obsahují velké množství přídatných látek. Poskytují také mnohem méně vitamínů a minerálů než celé rostlinné potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou fazole, čočka, hrách, ořechy a semena.
  4. Některá bezmléčná mléka: Slazená bezmléčná mléka obvykle obsahují velké množství přidaného cukru. Zvolte raději neslazené verze.
  5. Veganské proteinové tyčinky: Většina veganských proteinových tyčinek obsahuje velké množství rafinovaného cukru. Navíc obvykle obsahují izolovanou formu bílkovin, která postrádá živiny, jež byste našli v rostlině, z níž byla získána.

Sečteno a podtrženo:

Vegani, kteří chtějí optimalizovat své zdraví, by měli omezit zpracované potraviny. Místo toho si vybírejte potraviny, které lze konzumovat v původní podobě, kdykoli je to možné.

Vegani se snaží vyhýbat všem potravinám živočišného původu.

Patří sem živočišné a masné výrobky a také potraviny, které obsahují jakoukoli složku pocházející ze zvířat.

Ne všechny potraviny vyrobené pouze z rostlinných surovin jsou však zdravé a výživné. Veganské nezdravé jídlo je stále nezdravé jídlo.

Více o veganském stravování: