Každý rok drží dietu miliony Američanů.
Pro mnoho z nich se dlouhodobé snížení hmotnosti ukazuje jako nedosažitelný cíl. Většina lidí, kteří zhubnou, nakonec opět přibere.
Zatímco lékařští odborníci pokračují ve studiu možných kladů a záporů diet, někteří lidé se obracejí k nedietním přístupům ke stravování, aby změnili svůj vztah k jídlu.
Mezi tyto nedietní přístupy patří intuitivní stravování, což je filozofie výživy, která nabádá k tomu, aby lidé jedli s rozvahou a věnovali pozornost vnitřním signálům hladu v těle.
Namísto počítání kalorií nebo kategorizace potravin na „dobré“ a „špatné“ se intuitivní stravovatelé snaží „ctít svůj hlad“, „respektovat svou plnost“ a „odmítnout dietní myšlení“
Výzkum
„Intuitivní stravování je spojeno se zlepšením hladiny cholesterolu, krevního tlaku a snížením markerů zánětu,“ uvedla pro Healthline Dawn Cliffordová, registrovaná dietoložka a docentka zdravotnických věd na Northern Arizona University.
„Pokud jde o duševní zdraví, intuitivní stravování je spojeno se zlepšením obrazu těla, nižší úrovní deprese a sebeúcty,“ dodala.
683090705487″>
Z intuitivního stravování může mít potenciální prospěch každý, řekla pro Healthline Melissa Majumdarová, dietoložka z Brigham and Women’s Center for Metabolic and Bariatric Surgery v Bostonu a mluvčí Akademie výživy a dietetiky.
Mohlo by to však být obzvláště užitečné pro lidi, kteří mají problém naslouchat svým vnitřním signálům, včetně lidí s chronickou dietou v minulosti.
„Snažím se naučit lidi, aby se spojili se svým tělem a slyšeli a cítili signály, které tam jsou,“ řekla, „které mohou ignorovat kvůli jiným faktorům prostředí nebo jen způsobu, jakým trénovali své tělo.
„Pracuji v oblasti bariatrické chirurgie a kontroly hmotnosti,“ pokračovala, „a mám pacienty, kteří celý život drželi dietu a opravdu bojovali se svou váhou a už nutně nevědí, kdy mají hlad a kdy jsou plní, protože tyto pocity tak trochu potlačili.
Majumdar používá strategie intuitivního stravování, aby těmto lidem pomohl znovu se spojit s jejich tělem.
Povzbuzuje je, aby věnovali pozornost účinkům, které mají různé potraviny a stravovací návyky na jejich pocit hladu a sytosti, úroveň energie a pozornosti a náladu.
Také nabádá, aby lidé zkoumali své chutě na jídlo tím, že se zastaví a zamyslí se nad tím, co je k jejich chutím vede, než začnou jednat.
„Ráda s lidmi používám něco, čemu říkám metoda H.A.L.T.
,“ řekla. „Zjistit, jestli jste šťastní, naštvaní, osamělí nebo unavení, a prozkoumat, zda s tím, proč máte tuto touhu, nesouvisí nějaké další emoce.“
Majumdar chce, aby lidé zkoumali své touhy.
„Někdy to znamená, že si dáte zmrzlinový kornout a to je v pořádku,“ řekla. „Ale někdy používáme jídlo, abychom nahradili nějakou emoci nebo pocit.
„
Intuitivní stravování nemusí být volbou pro každého.
Například pro lidi, kteří se potýkají s nedostatkem jídla, může být obtížné upřednostnit a reagovat na vnitřní signály svého těla.
„Pokud jste někdo, kdo se snaží vyjít s penězi,“ řekl Clifford, „může být stresující neustále přemýšlet, zda budete mít dost peněz na jídlo nebo odkud bude další jídlo.“
Clifford řekl, že lidé, kteří si nejsou jisti, kdy si budou moci dovolit další jídlo, se nemohou přesně obrátit na plán intuitivního stravování.
„Mohou se záměrně potřebovat přejídat, protože nevědí, odkud by mohlo přijít další jídlo,“ řekla.
Lidé, kteří se věnují intuitivnímu stravování, se často musejí učit.
Může nějakou dobu trvat, než zjistíte, jak na vás různé potraviny a stravovací návyky působí.
Clifford doporučuje, aby se lidé místo pocitu viny za „chybné stravování“ věnovali soucitu se sebou samými.
„Místo toho, abyste se bili za to, že jste snědli víc, než jste plánovali,“ radí, „se jednoduše s jemným a zvědavým postojem zeptejte sami sebe: ‚Jak bych příště mohl tento zážitek z jídla udělat jinak?
‚“
Majumdar doporučuje lidem, kteří se zajímají o intuitivní stravování, aby si přečetli o této filozofii, včetně jejích zamýšlených cílů a zásad.
Doporučuje také spolupracovat s registrovaným dietologem, který může poskytnout informace o intuitivním stravování, podělit se o strategie jeho uplatňování v praxi a podpořit sebereflexi.
„Myslím si, že spolupráce s registrovaným dietologem je velmi užitečná, protože může [guide someone to] přemýšlet o tom, co cítí,“ řekla.
„Pokud má někdo spoustu negativních pocitů ohledně jídla nebo negativních pocitů ohledně diety, může mu rozhovor o tom pomoci přeorientovat některé myšlenky,“ dodala.
00481540931″>
Někteří lidé se obracejí k jiným než dietním přístupům k jídlu, aby změnili svůj vztah k jídlu. Patří mezi ně intuitivní stravování, filozofie výživy, která vybízí praktikující, aby jedli s rozmyslem a věnovali pozornost vnitřním signálům hladu svého těla.
Intuitivní stravování může některým lidem časem pomoci vytvořit si pozitivnější vztah k jídlu a vlastnímu tělu.
„Intuitivní stravování je vlastně jen metoda, která vám pomůže přiblížit se k tomu, abyste se stali normálním jedlíkem,“ řekl Clifford. „Někdo, kdo není jídlem posedlý ani se jím nestresuje, ale jednoduše si užívá rozmanitost a jí v pravidelných intervalech.