Zdravá výživa
Chcete se stravovat zdravě? Pravděpodobně jste slyšeli, že byste se neměli cpát prázdnými kaloriemi.
Mnoho balených potravin, které najdete v obchodě s potravinami, obsahuje prázdné kalorie. To znamená, že mají malou výživovou hodnotu.
Místo toho dodávají tělu převážně tuhé tuky a přidané cukry, což může vést k přibývání na váze a nedostatku výživy.
Zde se dozvíte více o tom, jak můžete najít potraviny s nejlepšími nutričními hodnotami, které vás budou zásobovat během dne.
Chcete-li zjistit, které potraviny obsahují prázdné kalorie, musíte číst etikety. Hledáte především ztužené tuky a přidané cukry.
Tuhé tuky jsou tuky, které zůstávají v pevném stavu i při pokojové teplotě. Patří mezi ně například máslo a ztužené tuky.
Přidané cukry jsou cukry, často sirupy, které se přidávají do potravin při jejich zpracování. Díky těmto přísadám může jídlo chutnat dobře – vlastně velmi dobře.
Problém je v tom, že i když potravina chutná skvěle, nemusí vašemu tělu poskytnout to, co potřebuje, aby prospívalo.
„Prázdný“ doslova znamená „neobsahující nic“ Pokud jde o potraviny, prázdné znamená, že tyto potraviny obsahují jen málo nebo vůbec žádné důležité vitamíny nebo minerály. Jinými slovy, tyto potraviny neposkytují vašemu tělu nic hodnotného kromě kalorií, které vytvářejí nadbytečná kila.
Stále si nejste jisti, zda jíte příliš mnoho prázdných kalorií? Rozhlédněte se po místním obchodě s potravinami.
Mnoho potravin s prázdnými kaloriemi se nachází ve středových uličkách obchodu. Často se jedná o balené potraviny, které byly zpracovány v zařízeních, která přidávají cukr a tuk. Přečtěte si nejlepší způsoby, jak přestat jíst nezdravé potraviny.
Odborníci doporučují, aby lidé získávali asi 30 procent denních kalorií z tuků a nekonzumovali více než šest až devět lžiček přidaných cukrů.
Potraviny, které tvoří zdravou stravu, se většinou nacházejí na okraji vašeho obchodu s potravinami. Mnoho z nich nemá žádný obal, protože pocházejí ze země nebo nejsou jinak zpracované. V důsledku toho neobsahují přidané tuky a cukry.
Některé z těchto potravin, jako například čerstvé produkty, nejsou označeny.
U těch, které je mají, můžete hledat výrazy Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako „bez přidaného cukru“ nebo „s nízkým obsahem tuku“ nebo „nízkokalorická potravina“ Aby potravina mohla být označena těmito nápisy, musí splňovat určitá pravidla, která znamenají, že neprošla žádným zvláštním zpracováním, úpravou nebo změnou složení.
Strategií, kterou někteří lidé považují za užitečnou, když se snaží jíst více zdravých potravin, je „jíst duhu“ Je to opravdu tak jednoduché, jak to zní. Zkuste si dnes udělat červeno-oranžový den a nasytit se potravinami, jako jsou jablka, pomeranče a mrkev. Zítra zvažte žluté papriky, žluté dýně, zelené fazole a kapustu. Borůvky, fialové brambory a ostružiny jsou dobrou volbou pro druhý konec barevného spektra.
Nezapomínejte na bílou barvu – potraviny jako banány, květák a pastinák jsou také plné živin a chuti.
Pokud vás obchod s potravinami láká na prázdné balené potraviny s vysokým obsahem kalorií, zvažte cestu na místní stánek nebo farmářský trh, kde se zásobíte zdravými a plnohodnotnými potravinami, které jsou právě v sezóně.
Pravděpodobně máte prázdné kalorie ve své spíži právě teď. Ministerstvo zemědělství Spojených států vysvětluje, že některé prázdné kalorie ve vaší stravě jsou v pořádku.
Kolik přesně? Klíčem je umírněnost. Zkuste se omezit na 75 nebo méně kalorií z těchto potravin denně. Přinejmenším můžete začít tyto potraviny jíst méně často, například jednou týdně, nebo v menších porcích.