Jak na to, časté dotazy a tipy

0
195
Jak na to, časté dotazy a tipy

Udržitelnost a „udržitelné systémy“ se staly módními slovy – a to z dobrého důvodu. Často se o nich hovoří ve spojení se změnou klimatu, která je skutečným problémem, jemuž čelí celý svět.

Údaje ukazují, že rok 2021 byl šestým nejteplejším rokem v historii. Vědci tvrdí, že oteplování teploty zintenzivňuje srážky a mění životní prostředí rostlin a zvířat – včetně lidí.

Organizace spojených národů odhaduje, že katastrofy související s klimatem nutí asi 20 milionů lidí na celém světě opustit své domovy.

Udržitelné (nebo elektrické) automobily a ekologické džíny se staly módou v automobilovém a módním průmyslu. V odvětví stravování a wellness se udržitelná strava stala běžným refrénem. Co přesně to znamená?

„Podle definice se udržitelné stravování týká stravy, která má malý dopad na životní prostředí, zlepšuje potravinovou bezpečnost a hustotu živin a přispívá ke zdraví současných i budoucích generací,“ říká Trista Bestová, registrovaná dietoložka ve společnosti Balance One Supplements.

Zní to jako skvělý nápad – a spousta údajů naznačuje, že udržitelné návyky, zejména stravovací, mohou mít vliv. Například potravinové systémy jsou zodpovědné za jednu třetinu emisí skleníkových plynů, uvádí zpráva z roku 2021.

Pokud si jako jednotlivci můžeme vybrat potraviny, které k tomu tolik nepřispívají, může to mít vliv. Ale není to tak jednoduché – ve hře jsou systémy.

„I když by bylo hezké jednoduše definovat udržitelné stravování jako stravování prospěšné pro planetu, ve skutečnosti je to proměnlivý a diferencovaný termín v závislosti na tom, s kým mluvíte, a na okolnostech, které jsou ve hře,“ říká Cara Harbstreetová, registrovaná dietoložka společnosti Street Smart Nutrition.

Přesto může znalost těchto systémů pomoci lidem činit informovaná rozhodnutí, například při nákupu výrobků udržitelných značek v obchodě s potravinami.

Níže Harbstreet a další vysvětlují udržitelné stravování a také návrhy, jak realisticky zavést udržitelné návyky do svého jídelníčku.

„Udržitelné stravování je jednoduše stravovací vzorec, který bere v úvahu jak tělo, tak dopady na životní prostředí,“ říká Best. „Tento vzor se snaží o co nejmenší negativní dopady na obojí a zdroje potravin, které zlepšují zdraví a životní prostředí, pokud je to možné.“

Heather Whiteová, odbornice na životní prostředí, aktivistka, autorka a zakladatelka neziskové organizace One Green Thing, vysvětluje, že udržitelné stravování zahrnuje myšlenku založenou na důkazech, že to, jak jsou naše potraviny pěstovány a co konzumujeme, má vliv na životní prostředí.

„Klíčovým principem ekologie je, že vše je propojeno – naše voda, vzduch, potraviny, půda i naše osobní zdraví,“ říká White.

Například studie zveřejněná v roce 2022 analyzovala emise skleníkových plynů v USA v letech 2003 až 2018. Z jejich výzkumu vyplývá, že snížení spotřeby hovězího masa představovalo snížení emisí skleníkových plynů o 50 procent.

Ale tolik toho přesahuje individuální volby a hovězí maso matky přírody. Zemědělské postupy hrají roli v našich ekosystémech – je to ekologie.

White říká, že některé z těchto postupů zahrnují:

  • chemikálie a hnojiva
  • přeprava potravin, jako je cestování na dlouhé vzdálenosti v dopravních prostředcích emitujících uhlík
  • balení potravin
  • použití vody

Výzkum od roku 2022 ukázal, že přeprava potravin představuje téměř pětinu emisí z potravinářských systémů.

A 2020 recenze naznačila, že plastové obaly na potraviny mohou ovlivňovat životní prostředí a dokonce i lidské zdraví prostřednictvím expozice chemickým látkám, jako je bisfenol A (BPA) a ftaláty, které jsou spojovány se zvýšeným rizikem obezity, rakoviny a cukrovky.

Systémový přehled a metaanalýza z roku 2020 uvedla, že 70 % sladké vody se celosvětově využívá pro zemědělství (potravinářské i nepotravinářské).

„Z ekologického a zemědělského hlediska jsou tato čísla neudržitelná a budou jen narůstat, pokud se něco neudělá pro jejich zvrácení,“ říká Best.

Výzkum a odborníci sdílejí názor, že udržitelné stravovací návyky by mohly:

  • snížit dopady potravin na životní prostředí, zejména emise skleníkových plynů
  • zlepšení individuálních zdravotních výsledků
  • Ovlivnit zemědělské postupy
  • posílit postavení spotřebitelů

Nedávný výzkum vrhá světlo. Studie 2022, která se týkala potravinářských výrobků 57 000 prodávaných ve Spojeném království a Irsku, ukázala, že největší dopad na životní prostředí má jehněčí a hovězí maso, zatímco nejmenší dopad mají produkty a obiloviny.

Přehled 18 studií z roku 2020 naznačil, že udržitelná strava vede k pozitivním zdravotním výsledkům pro lidi a ke snížení emisí skleníkových plynů. Z výzkumu nevyplynulo snížení spotřeby vody. A 2018 dospěl k závěru, že největší podíl na emisích skleníkových plynů má zemědělství, ale stravovací návyky lidí mohou významně ovlivnit produkci potravin.

Rostlinná strava je často středobodem udržitelných stravovacích návyků. Ačkoli se zelenina musí dopravovat, studie z roku 2014 naznačuje, že vegetariáni a vegani přispěli k polovičnímu množství emisí ze stravy než jedinci, kteří jedli živočišné bílkoviny.

A systémový přehled 2019 více než 25 studií, které zahrnovaly účastníky, kteří byli buď zdraví, obézní, nebo měli cukrovku 2. typu, ukázal „solidní důkazy“, že rostlinná strava má krátkodobé a střednědobé účinky na:

  • hmotnost
  • energetický metabolismus
  • zánět

A 2021 recenze naznačil, že lidské a globální zdraví by se mohlo výrazně zlepšit výměnou potravin živočišného původu, jako je maso a vejce, za rostlinné alternativy. Autoři však přiznávají překážky, včetně sociálních a ekonomických. Best říká, že rostlinná strava je bohatá na živiny a má nižší obsah tuku a kalorií.

Kromě zdravotních výsledků – pro lidi a životní prostředí – odborníci sdílejí, že udržitelné stravovací návyky mohou působit posilujícím dojmem a vyjadřovat se.

„[Benefits] zahrnují větší povědomí a informovanost o tom, odkud potraviny pocházejí, což může vést k pocitu větší sebejistoty a posílení pravomocí při výběru potravin,“ říká Harbstreet. „Udržitelné stravování může také lépe odpovídat našim osobním hodnotám, což nám umožňuje ztělesnit to, co je pro nás nejdůležitější, prostřednictvím toho, co jíme.“

White souhlasí.

„Výhodou udržitelného stravování je, že hlasujete svou peněženkou,“ říká White s odkazem na ekologičtější praxi těchto výrobků.

Zemědělský systém nemůžete zcela změnit přes noc, ale můžete provést drobné úpravy svých stravovacích návyků. Pokud hledáte způsob, jak se stravovat udržitelně s omezeným rozpočtem, máme pro vás dobrou zprávu: Ne každá změna stravovacích návyků je spojena s vysokou cenou. Odborníci se podělili o způsoby, jak zavést udržitelné stravovací postupy v domácnosti.

Jezte více rostlinných potravin

Výzkum naznačuje, že strava bohatá na rostlinné potraviny je šetrnější k životnímu prostředí a může zlepšit i zdravotní výsledky.

„Při výrobě některých potravin, jako je hovězí a jehněčí maso, se spotřebuje hodně uhlíku,“ říká White.

Ale říká, že se nemusíte stát vegetariány nebo vegany. Navrhuje, abyste si jednou týdně osvojili rostlinnou stravu, například v pondělí bez masa.

Plánování a příprava jídel

FDA odhaduje, že že potravinový odpad tvoří 30 až 40 procent potravin. Jedním ze způsobů, jak to omezit, je naplánovat si jídlo na týden dopředu, abyste nakoupili přesně to, co potřebujete. Poté potraviny připravte – a dbejte na data spotřeby.

„Nejprve spotřebujte trvanlivé potraviny a teprve poté přejděte k těm, které jsou trvanlivější,“ říká Katie Krejci, MS, RD, LD, IFNCP, registrovaná dietoložka.

Při přípravě (a spotřebě) potravin Krejciová navrhuje zavést plán udržitelného stravování od nosu k ocasu. Recepty na udržitelné potraviny se snaží využít více než jen části zvířete, jako jsou křídla a prsa.

„V dnešní kultuře jsme zvyklí jíst jen několik kusů masa,“ říká Krejčí. „To vede k velkému plýtvání. Naučte se používat věci, jako jsou kuřecí nožičky, žaludky, hovězí jazyk nebo volský ocas. Kosti si schovejte na výrobu vlastního vývaru z kostí. Tuk ze zvířat chovaných na trávě nebo na pastvinách si nechte na pozdější vaření.“

White doporučuje zmrazit zbytky.

Kompostování zbytků jídla

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) uvádí kompostování jako součást své hierarchie využití potravin, což je řada opatření, která upřednostňují snížení množství potravinového odpadu.

Krejčí říká, že kompostování zbytků jídla a jejich následné využití jako hnojiva na zahradě je výhodné pro obě strany. V některých lokalitách jsou také místa, kam můžete kompost odevzdat.

„Kompostovací hromada může být tak jednoduchá jako hromada za garáží nebo tak složitá jako překopávač nebo zásobník,“ říká Krejčí. „Vyrábějí se dokonce i pultové modely pro ty, kteří bydlí v bytech.“

Jezte sezónně

Sezóna jahod je v mnoha částech USA obvykle v červnu, ale můžete si je koupit i v prosinci.

„Je to jen proto, že se vozí z druhého konce světa,“ říká Krejčí.

Navrhuje upřednostňovat sezónní zboží. To by mohlo vypadat následovně:

  • položky s dlouhou dobou skladování a odolné vůči chladu v chladnějších měsících (brambory, mrkev a cibule)
  • rychle rostoucí produkty odolné vůči chladu na jaře (chřest, zelí a salát)
  • bobuloviny, rajčata a dýně v létě

Místní zemědělci vám mohou poskytnout lepší představu o tom, co je ve vaší oblasti v sezóně.

Vyzkoušejte 100mílovou dietu

Stravování na místní úrovni může snížit uhlíkovou stopu při výběru potravin. White připouští, že to nefunguje pro každého a že roli hrají sociální a ekonomické faktory. Pokud je to však možné, doporučuje zvážit takzvanou „dietu 100 mil“, což znamená nakupovat produkty od zemědělců v okruhu 100 mil od místa, kde žijete.

Mezi výhody této myšlenky udržitelného stravování podle ní patří:

  • snížení nákladů na dopravu a dopadu na životní prostředí
  • podporuje udržitelné stravovací návyky a zemědělství (zeptejte se svého zemědělce na jeho postupy udržitelné produkce potravin)
  • podporuje místní ekonomiku

Krejčí říká, že místní farmářské trhy jsou skvělým způsobem, jak se setkat s výrobci a pěstiteli z vašeho regionu, aniž byste se museli vzdálit více než pár kilometrů od domova.

Přidejte se k CSA

Před předplatnými potravinových boxů existovaly programy komunitou podporovaného zemědělství (CSA) a Krejčí doporučuje, abyste se o ně zajímali. CSA vám umožní zakoupit „podíly“ na produktech vypěstovaných a chovaných na farmě“, takže dostanete vše od produktů po mléko, vejce a maso. Krejci říká, že možnosti CSA můžete hledat na stránkách localharvest.org.

„Ujistěte se, že používají ekologické metody a že jejich zvířata jsou chována na trávě nebo na pastvinách [or both],“ říká Krejčí.

Vypěstujte si vlastní potraviny

Díky zahradničení můžete přesně vědět, odkud vaše potraviny pocházejí a jaké postupy, jako je zavlažování a hnojiva, byly použity.

„K pěstování potravin nepotřebujete ani luxusní vyvýšené záhony,“ říká Krejčí. „Stačí, když lopatou převrátíte trávu, přidáte trochu kompostu a můžete začít pracovat.“

A zahrada vám dává příležitost zavést další udržitelný stravovací návyk. Krejčí navrhuje konzervování a ukládání produktů na zimu, kdy je jich méně v sezóně.

Používejte udržitelné obaly na potraviny

A 2021 studie ukázala, že nahrazení jednorázových obalů opakovaně použitelnými obaly, jako jsou nádoby na potraviny a odnosné tašky, by snížilo emise o 63 procent. Best věří, že používání opakovaně použitelných nákupních tašek, výměna plastových sáčků na sendviče za opakovaně použitelné nádoby a skladování potravin v opakovaně použitelných nádobách může snížit uhlíkovou stopu.

Máte další otázky? Získejte níže uvedená fakta.

Co jsou to udržitelné potraviny?

Obecně lze říci, že udržitelné potraviny jsou výživné – pro lidi i životní prostředí. Podporuje udržitelný potravinový systém, který snižuje škody na životním prostředí, jako je spotřeba vody a skleníkové plyny, a zároveň poskytuje lepší výsledky pro lidi.

Jaké jsou příklady udržitelných potravin?

Best říká, že mezi příklady udržitelných potravin patří fazole, sardinky, brokolice, hrášek, hrušky, quinoa, okra a špenát.

Jaké značky nabízejí udržitelné potraviny?

Best říká, že mezi značky, které uplatňují udržitelné návyky, patří Stoneyfield, Justin’s a Maple Hill Creamery.

„Udržitelné značky jsou všude,“ poznamenává White. „Hledejte pečeť USDA Organic a snažte se vyhnout silně zpracovaným potravinám, pokud můžete.“

Jaký je plán udržitelného stravování?

Best poznamenává, že recepty na udržitelné stravování budou z velké části založeny na rostlinách. „Potraviny vypěstované oproti chovaným a zpracovaným vyžadují méně přírodních a neobnovitelných zdrojů,“ říká.

Úplné vyřazení masa však není nutné. Jeho vyřazení jednou nebo dvakrát týdně může mít vliv.

Jaký je nejjednodušší způsob udržitelného stravování?

Krejčí říká, že nejjednodušší způsob, jak zavést udržitelné stravovací návyky, je plánovat stravování a najít si ve svém okolí organizaci CSA. „Jakmile si vytvoříte vztah s [a local farmer], zbytek už půjde sám. Je velmi cenné spojit se s místem, odkud vaše potraviny pocházejí, a navázat kontakt s rytmy přírody tím, že se budete stravovat podle ročních období,“ říká.

Udržitelné stravování zahrnuje konzumaci potravin, které mají nízký dopad na životní prostředí. Je z velké části rostlinného původu a může pomoci snížit emise skleníkových plynů, znečištění a chronické nemoci u lidí.

Udržitelná produkce potravin se neuskuteční přes noc a velkou část dopadu mají systémy, nikoliv lidé.

Přesto výzkumy a odborníci sdílejí názor, že přijetí udržitelných stravovacích návyků, jako je omezení konzumace masa i jednou týdně a plánování jídla s cílem omezit plýtvání potravinami, může přinést změnu.


Beth Ann Mayerová je newyorská spisovatelka na volné noze a stratég obsahu, která se specializuje na psaní o zdraví a rodičovství. Její práce byly publikovány v časopisech Parents, Shape a Inside Lacrosse. Je spoluzakladatelkou agentury pro digitální obsah Lemonseed Creative a vystudovala Syracuse University. Můžete se s ní spojit na síti LinkedIn.