Je slunečnicový olej zdravý?

0
143
Je slunečnicový olej zdravý?

 

Slunečnicový olej se vyrábí lisováním semen slunečnice Helianthus annuus rostlina

Často se o něm mluví jako o zdravém oleji, protože obsahuje nenasycené tuky, které mohou prospívat zdraví srdce

Případné přínosy slunečnicového oleje však závisí na jeho druhu a složení živin. Navíc používání příliš velkého množství slunečnicového oleje může poškodit vaše zdraví.

Tento článek upozorňuje na různé druhy slunečnicového oleje, jejich potenciální výhody a nevýhody a jejich srovnání s jinými běžnými oleji na vaření.

 

Ve Spojených státech jsou k dostání čtyři druhy slunečnicového oleje, které se vyrábějí ze slunečnicových semen vyšlechtěných pro různé složení mastných kyselin.

Patří mezi ně olej s vysokým obsahem kyseliny linolové (68 % kyseliny linolové), olejový olej se středním obsahem kyseliny linolové (NuSun, 65 % kyseliny linolové), olejový olej s vysokým obsahem kyseliny linolové (82 % kyseliny linolové) a olejový olej s vysokým obsahem kyseliny stearové/vysokým obsahem kyseliny stearové (Nutrisun, 72 % kyseliny linolové, 18 % kyseliny stearové) .

Některé slunečnicové oleje, jak napovídají jejich názvy, mají vyšší obsah kyseliny linolové nebo olejové.

Je slunečnicový olej zdravý?

Kyselina linolová, běžně známá jako omega-6, je polynenasycená mastná kyselina, která má ve svém uhlíkovém řetězci dvě dvojné vazby. Zatímco kyselina olejová neboli omega-9 je mononenasycená mastná kyselina s jednou dvojnou vazbou. Díky těmto vlastnostem jsou při pokojové teplotě tekuté .

Kyselina linolová i olejová jsou pro tělo zdrojem energie a přispívají k pevnosti buněk a tkání .

Při vaření však reagují na teplo různým způsobem, a proto mohou mít různé účinky na vaše zdraví

Slunečnicový olej s vysokým obsahem stearové/vysokoolejové kyseliny (Nutrisun) obsahuje také kyselinu stearovou, nasycenou mastnou kyselinu, která je při pokojové teplotě pevná a má různé kulinářské využití .

Je slunečnicový olej zdravý?

Tento typ slunečnicového oleje není určen pro domácí vaření a místo toho se může používat v balených potravinách, zmrzlinách, čokoládě a při průmyslovém smažení .

Souhrn

Ve Spojených státech jsou k dispozici čtyři druhy slunečnicového oleje, které se liší obsahem kyseliny linolové a olejové.

 

 

Všechny slunečnicové oleje jsou 100% tuky a obsahují vitamin E, živinu rozpustnou v tucích, která chrání buňky před poškozením souvisejícím s věkem .

Slunečnicové oleje neobsahují bílkoviny, sacharidy, cholesterol ani sodík

Níže uvedená tabulka shrnuje hlavní rozdíly ve složení mastných kyselin mezi porcemi tří slunečnicových olejů o objemu 1 polévková lžíce (15 ml), které se používají při domácím vaření :

Shrnutí

Slunečnicové oleje s vyšším obsahem kyseliny olejové mají vyšší obsah mononenasycených tuků a nižší obsah polynenasycených tuků.

 

Všechny údajně prospěšné účinky slunečnicového oleje jsou spojeny s odrůdami s vysokým obsahem kyseliny olejové, zejména s těmi, které obsahují 80 % nebo více kyseliny olejové .

Některé výzkumy naznačují, že strava bohatá na mononenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina olejová, může pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu, a tím i riziko srdečních onemocnění.

Je slunečnicový olej zdravý?

Studie na 15 zdravých dospělých osobách zjistila, že ti, kteří po dobu 10 týdnů jedli stravu bohatou na slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové, měli výrazně nižší hladinu LDL (špatného) cholesterolu a triglyceridů v krvi ve srovnání s těmi, kteří jedli stravu obsahující podobné množství nasycených tuků .

Jiná studie na 24 osobách s vysokou hladinou lipidů v krvi pozorovala, že konzumace stravy s vysokým obsahem olejnatého slunečnicového oleje po dobu 8 týdnů vedla k významnému zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu ve srovnání se stravou bez slunečnicového oleje .

Podobné výsledky naznačují i další studie, což vedlo Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ke schválení kvalifikovaného zdravotního tvrzení pro slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové a výrobky s podobným složením mastných kyselin “ rationale=“Governmental authority“>14).

Díky tomu může být slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové označen jako potravina, která může přispět ke snížení rizika srdečních onemocnění, pokud se používá místo nasycených tuků.

Přesto jsou důkazy podporující možný přínos slunečnicového oleje pro zdraví srdce nepřesvědčivé a je třeba provést další výzkum.

Shrnutí

Některé studie naznačují, že konzumace slunečnicového oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové, zejména místo nasycených tuků, může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění snížením LDL (špatného) cholesterolu a zvýšením HDL (dobrého) cholesterolu.

Je slunečnicový olej zdravý?

 

 

Navzdory některým důkazům, které naznačují, že slunečnicový olej je zdraví prospěšný, existují obavy, že může být spojen s negativními zdravotními důsledky.

Vysoký obsah omega-6

Odrůdy slunečnicového oleje, které nemají vysoký obsah kyseliny olejové, obsahují více kyseliny linolové, známé také jako omega-6.

Středně olejnatý slunečnicový olej (NuSun), jedna z nejčastěji používaných odrůd ve Spojených státech, obsahuje 15-35 % kyseliny linolové.

Přestože omega-6 je esenciální mastná kyselina, kterou člověk potřebuje získávat ze stravy, existují obavy, že její nadměrná konzumace může vést k zánětům v těle a souvisejícím zdravotním problémům .

Je to proto, že kyselina linolová se přeměňuje na kyselinu arachidonovou, která může produkovat zánětlivé sloučeniny .

Je slunečnicový olej zdravý?

Nadměrná konzumace kyseliny linolové z rostlinných olejů spolu se sníženým příjmem protizánětlivých omega-3 mastných kyselin – nerovnováha, která je běžně pozorována v americké stravě – může vést k negativním zdravotním účinkům .

Zejména studie na zvířatech naznačují, že kyselina arachidonová vznikající z omega-6 v těle může zvyšovat zánětlivé markery a signální sloučeniny, které podporují přibývání na váze a obezitu .

Oxidace a aldehydy

Dalším negativním aspektem slunečnicového oleje je uvolňování potenciálně toxických sloučenin při opakovaném zahřívání na teplotu 180 °C (356 °F), například při fritování.

Slunečnicový olej se často používá při vaření za vysokých teplot, protože má vysoký bod zakouření, což je teplota, při které začíná kouřit a rozkládat se.

Studie však ukazují, že vysoký kouřový bod neodpovídá tepelné stabilitě oleje.

Jedna studie zjistila, že slunečnicový olej uvolňuje nejvyšší množství aldehydů do výparů při vaření ve srovnání s ostatními rostlinnými oleji při třech typech technik smažení .

Je slunečnicový olej zdravý?

Aldehydy jsou toxické sloučeniny, které mohou poškozovat DNA a buňky, a přispívat tak k onemocněním, jako jsou srdeční choroby a Alzheimerova choroba .

Čím déle je slunečnicový olej vystaven teplu, tím více aldehydů se z něj uvolňuje. Proto mohou být šetrné metody vaření při nízké teplotě, jako je smažení, bezpečnějším použitím slunečnicového oleje .

Navíc je z různých typů slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové pravděpodobně nejstabilnější odrůdou při použití při smažení a vaření za vysokých teplot .

Shrnutí

Slunečnicové oleje, které nemají vysoký obsah kyseliny olejové, obsahují více omega-6, což může poškodit vaše zdraví. Výzkum také naznačuje, že slunečnicový olej při dlouhodobém vystavení vysokému teplu uvolňuje vysoké množství toxických aldehydových výparů ve srovnání s jinými oleji.

Je slunečnicový olej zdravý?

 

Na základě dosavadních výzkumů může konzumace malého množství slunečnicového oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové přinášet okrajové výhody pro zdraví srdce.

Slunečnicové oleje s vysokým obsahem linolové kyseliny nebo střední kyseliny olejové (NuSun) pravděpodobně nemají stejné přínosy a mohou také produkovat nebezpečné sloučeniny při smažení při vysokých teplotách .

Na druhou stranu olivový a avokádový olej jsou také bohaté na mononenasycenou kyselinu olejovou, ale při zahřívání jsou méně toxické .

Kromě toho oleje s nízkým obsahem polynenasycených mastných kyselin, jako je slunečnicový, řepkový a palmový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové, jsou při vaření stabilnější ve srovnání se slunečnicovým olejem s vysokým obsahem kyseliny linolové .

Proto, i když slunečnicový olej může být v malém množství v pořádku, několik jiných olejů může poskytovat větší výhody a lépe fungovat při vaření za vyšší teploty.

Je slunečnicový olej zdravý?

Shrnutí

Jiné běžné oleje, jako je olivový, avokádový, palmový a řepkový, mohou být při vaření stabilnější než slunečnicový olej s vysokým obsahem linolu.

 

Předpokládá se, že slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny linoleové má některé příznivé účinky na zdraví srdce.

Bylo však prokázáno, že slunečnicový olej při zahřátí na vyšší teplotu dlouhodobě uvolňuje toxické sloučeniny. Některé druhy mají také vysoký obsah omega-6 a při nadměrné konzumaci mohou přispívat k zánětům v těle.

Celkově lze říci, že používání slunečnicového oleje při nižších teplotách je pravděpodobně v pořádku. Dobrou volbou mohou být také avokádový a olivový olej, které mohou být při vaření stabilnější

Nakonec může používání různých olejů pro různé účely vést k lepší rovnováze druhů tuků v celkové stravě.

Je slunečnicový olej zdravý?