Jíst maso v rámci udržitelné stravy: Tipy a další informace

0
204
Jíst maso v rámci udržitelné stravy: Tipy a další informace

Pokud vám záleží na životním prostředí, možná si kladete otázku, zda pokračovat v konzumaci masa.

Výroba potravin má dopad na životní prostředí, protože využívá vodu a půdu. Proto se často uvádí, že konzumace potravin, při jejichž výrobě se používá méně zdrojů (a které výrazně nepřispívají k emisím skleníkových plynů), je pro planetu lepší.

Rostlinné potraviny jsou obecně považovány za ekologičtější než maso a živočišné produkty a veganská nebo vegetariánská strava je často označována za udržitelnou.

Při hodnocení dopadu masa na životní prostředí je však třeba vzít v úvahu mnoho bodů. Ve skutečnosti mohou existovat způsoby, jak jíst maso udržitelněji – a jíst ho méně – aniž bychom se ho museli zcela vzdát.

Tento článek zkoumá nuance dopadu masa na životní prostředí a poté se zabývá tipy, jak jíst maso v rámci ekologické stravy.

Chov zvířat pro potravinářské účely vyžaduje velké množství půdy a vody. Přispívá také k emisím skleníkových plynů prostřednictvím krmiva, hnoje a metanu, který se vylučuje říháním .

Ve skutečnosti je chov hospodářských zvířat zodpovědný za 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů, které přispívají ke změně klimatu. Průmyslový chov hospodářských zvířat navíc vede k odlesňování, erozi půdy, kontaminaci sladké vody a znečištění ovzduší (1, 2).

Uvádí se, že hovězí maso má větší dopad na životní prostředí než mléčné výrobky, vepřové maso, ryby, vejce nebo kuřecí maso, ale dopad těchto potravin se liší podle způsobu jejich výroby .

Celé, minimálně zpracované rostlinné potraviny, jako je zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné výrobky a olivový olej, mají jeden z nejmenších dopadů na životní prostředí .

Přesto je obtížné porovnávat všechny druhy živočišných a rostlinných produktů. Některé rostlinné potraviny, například některé ořechy a vysoce zpracované výrobky, mají mnohem větší dopad na životní prostředí než jiné rostlinné varianty.

Při posuzování ekologického dopadu masa je také důležité vzít v úvahu rozsah produkce masa – malé farmy versus výkrmny -, protože v debatě o roli hospodářských zvířat při změně klimatu existuje mnoho nuancí.

Pozornost věnovaná dopadu hovězího masa na životní prostředí

Přestože masný průmysl obvykle využívá více zdrojů a přispívá ke změně klimatu než rostlinné potraviny, některé metody výroby masa jsou udržitelnější než jiné.

Ačkoli je hovězí maso obecně považováno za horší pro životní prostředí než jiné druhy masa, některé analýzy naznačují opak.

Například hovězí maso se ve Spojených státech vyrábí efektivněji než na většině jiných míst na světě. Inovace, jako je lepší šlechtění a krmné přísady, pomáhají farmářům používat méně dobytka, aby nakrmili více lidí a snížili dopady na životní prostředí .

Bylo prokázáno, že úprava stravy dojnic tak, aby obsahovala určitý druh mořských řas, zlepšuje trávení a snižuje emise metanu až o 60 %. U hovězího dobytka může být snížení emisí metanu díky doplňkům z mořských řas až 80 % (6, 7).

Současný výzkum naznačuje, že produkce hovězího masa v USA se podílí na národních emisích skleníkových plynů 3,7 % a na celosvětových emisích méně než 0,5 %. Celé zemědělství se na emisích USA podílí 10 %, zatímco odvětví dopravy 29 % .

Správné hospodaření s dobytkem může mít přínos pro životní prostředí

Přestože produkce hovězího dobytka vypouští více skleníkových plynů než drůbež, vepřové maso nebo mléčné výrobky, většina dobytka v USA se chová na půdě, která není vhodná pro pěstování zeleniny a jiných rostlinných potravin. Využívání této půdy k chovu masa lze považovat za efektivní způsob, jak nasytit lidi .

Kromě toho má hovězí a jiné maso zdravotní výhody. Maso je velmi bohaté na bílkoviny a obsahuje základní mikroživiny.

Mnoho komunit ve Spojených státech i po celém světě je závislých na hospodářských zvířatech, a to jak z hlediska výživy, tak z hlediska pracovních míst.

Někteří lidé navíc nemusí mít přístup k výživově dostatečné rostlinné stravě, což znamená, že nižší příjem masa může poškodit jejich výživu a živobytí. Konzumace masa může být také nedílnou součástí jejich kultury nebo tradic.

A konečně, dobře obhospodařovaný skot může pomoci udržet půdu a půdu zdravou. Správné techniky pastvy mohou zvýšit odolnost půdy vůči povodním a udržet uhlík v půdě namísto jeho vypouštění do atmosféry.

Tyto techniky zahrnují pastvu krav na dlouhých travinách a zároveň zabraňují nadměrnému spásání nebo degradaci půdy kopyty. Výsledkem je, že si trávy udržují zdravé, dlouhé kořeny, které mohou zpracovávat vodu a vázat uhlík v půdě .

Pastva krav může také pomáhat předcházet požárům v přírodě tím, že snižuje množství trávy, která je k dispozici pro vznik požáru .

Pozornost věnovaná zemědělským podnikům pro chov skotu

Každá výroba potravin má určitý dopad na životní prostředí, který do značné míry závisí na způsobu výroby.

Provozy s koncentrovaným krmením zvířat (CAFO) – v hovězím průmyslu známé jako výkrmny – mají mnoho negativních dopadů na životní prostředí .

Zvířata v CAFO jsou chována v těsných prostorách a nemají možnost se pást. Nejenže jejich hnůj kontaminuje okolní půdu, vodu a vzduch, ale stísněné podmínky jsou také živnou půdou pro choroby a infekce, které se mohou přenést na člověka “ rationale=“Vládní orgán“>14).

Maso a živočišné produkty chované na trávě, na pastvinách a v pastevních chovech jsou obecně považovány za ekologičtější než maso chované v CAFO a ve výkrmnách.

Zemědělci, kteří produkují tyto druhy masa, se snaží obnovit ekosystémy a snížit dopady na životní prostředí, pokud jde o půdu a vodu. Například lépe hospodaří s hnojem než CAFO a mohou používat techniky pastvy, které podporují zdravou půdu odolnou proti povodním.

Přesto někteří tvrdí, že maso krmené trávou a maso z ní může přispívat k vyšším emisím skleníkových plynů než jiné druhy masa.

Krávy krmené trávou mají delší životnost než krávy krmené ve velkochovech, a tak se během jejich života uvolňuje více metanu prostřednictvím říhání. Pokud se navíc více lidí rozhodne jíst hovězí maso krmené trávou, může se zvýšit počet kusů dobytka a množství půdy potřebné k produkci tohoto masa .

Některé studie však uvádějí, že zvýšené emise jsou kompenzovány uhlíkem, který pasoucí se krávy ukládají do půdy .

Shrnutí

Vliv masa na životní prostředí je obecně větší než vliv rostlinných potravin. Produkce masa spotřebovává velké množství půdy a zdrojů, ale některé techniky spojené s chovem zvířat mohou pomoci udržet zdravé ekosystémy.

Analýza dopadu masa na životní prostředí je složitá.

Zatímco někteří zastánci ochrany životního prostředí navrhují, abyste se v rámci boje proti klimatickým změnám zcela vyhnuli masu a živočišným produktům, mnoho dalších úvah podporuje zachování živočišných produktů v ekologickém jídelníčku.

Obecně platí, že jíst více celých, minimálně zpracovaných rostlinných potravin je krok správným směrem. Mezi tyto potraviny patří ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a luštěniny. Užitečné je také omezit celkový příjem masa a vybírat si živočišné produkty z udržitelných chovů.

Zde je několik tipů, jak zařadit maso do ekologicky šetrného jídelníčku.

Vybírejte si maso krmené trávou nebo chované na pastvinách

Před nákupem masa zkontrolujte etiketu a omezte nebo se vyhněte produktům, které byly chovány v CAFO nebo ve výkrmnách.

Pokud na etiketě není uvedeno, že je maso krmeno trávou nebo chováno na pastvině, pravděpodobně pochází z CAFO.

Pokud máte možnost mluvit přímo s farmářem, například na farmářském trhu, můžete se zeptat na techniky udržitelnosti, které používá.

Přestože krávy krmené trávou nebo chované na pastvinách mohou mít vyšší celoživotní emise metanu než konvenčně chovaný dobytek, celkový dopad na místní ekosystém je mnohem nižší – a potenciálně dokonce pozitivní.

Investujte do podílu masa

Místní farmy mohou nabízet podíly na mase, které vám umožní zakoupit balíček masa z udržitelného chovu, který si vyzvednete každý týden, měsíc nebo čtvrtletí.

Snižte své porce masa

Zařazení masa v malém množství, například do přílohy nebo jako přílohy, vám může pomoci snížit celkový příjem.

Experimentujte s přípravou jídel, která se skládají převážně z rostlinných potravin, ale obsahují malé množství masa, například saláty s fazolemi jako hlavním zdrojem bílkovin a několika plátky kuřecího masa nebo smažená jídla s velkým množstvím zeleniny a obilovin a malým množstvím hovězího masa.

Stanovte si realistický cíl pro snížení příjmu masa

Nenuťte se vyřadit maso najednou. Místo toho vyzkoušejte následující návrhy, jak jíst méně masa, aniž byste ho ze svého jídelníčku vyřadili:

  • Vyzkoušejte Meatless Monday – mezinárodní hnutí, které vyzývá lidi, aby se v pondělí zbavili masa a snížili tak jeho příjem.
  • Jezte maso pouze k večeři.
  • Připravujte si plně rostlinné obědy.

Vyberte si možnost, která vám vyhovuje, a pokračujte dál.

Rozložte jednu porci masa do několika receptů

Malé množství masa můžete přidat do nesčetných receptů, aniž by zaujímalo hlavní místo.

Například 1 libru (454 gramů) mletého hovězího masa lze rozložit do hamburgerů, tacos a polévek.

Můžete si připravit hamburgerové placičky z fazolí, celozrnných obilovin a malého množství hovězího masa a poté upravit svůj oblíbený recept na taco tak, abyste použili polovinu hub a polovinu hovězího masa. Nakonec uvařte zbytek hovězího masa v chilli na bázi fazolí.

Zaměřte se spíše na přidávání nových rostlinných potravin do jídelníčku než na omezování masa

Pokud se snažíte snížit příjem masa – možná kvůli pohodlí nebo zvyku – zaměřte se na nové potraviny, které můžete vyzkoušet.

Projděte si blogy o jídle a kuchařské knihy, kde najdete recepty na rostlinné pokrmy, a dejte si za cíl vyzkoušet každý týden nový pokrm. Pokud jste například nikdy nezkoušeli čočku, experimentujte s dalem nebo obilnými mísami s vysokým obsahem čočky. Z čočky lze také připravit „sekanou“ bez masa nebo plněné papriky.

Shrnutí

Výběrem masa krmeného trávou a chovaného na pastvinách, omezením příjmu masa, rozdělením jedné porce masa do několika jídel a zařazením rostlinných potravin do středu vašeho jídelníčku můžete podpořit životní prostředí, aniž byste ze svého jídelníčku vyřadili maso.

Stejně jako všechny potraviny, i maso vyžaduje zdroje k výrobě. Přestože má obecně vyšší ekologickou stopu než rostlinné potraviny, celkový obraz je více nuancí.

Zvířata chovaná v CAFO ovlivňují půdu, vodu, ovzduší, okolní komunity a globální oteplování mnohem více než zvířata chovaná na pastvinách a krmená trávou. Pěstování rostlinných potravin je naproti tomu obecně považováno za ekologičtější.

Pokud se chcete stravovat ekologicky, zkuste omezit příjem masa a jíst více celých, minimálně zpracovaných rostlinných potravin. Pokud jíte maso, snažte se vybírat si varianty chované na pastvinách, krmené trávou nebo chované udržitelným způsobem.