Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

0
100
Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Zařazujeme produkty, o kterých si myslíme, že jsou pro naše čtenáře užitečné. Pokud nakoupíte prostřednictvím odkazů na této stránce, můžeme získat malou provizi. Společnost PlateJoy, Inc. je vlastněna a provozována společností Healthline Media. Zde je náš postup.

Healthline zobrazuje pouze značky a produkty, za kterými si stojíme.

Náš tým důkladně zkoumá a vyhodnocuje doporučení, která na našich stránkách uvádíme. Abychom zjistili, že se výrobci výrobků zabývali normami bezpečnosti a účinnosti,:

  • Vyhodnocujeme složky a složení: Mají potenciál způsobit poškození?
  • Ověřte si všechna zdravotní tvrzení: Odpovídají současným vědeckým poznatkům?
  • Posuďte značku: Působí bezúhonně a dodržuje osvědčené postupy v oboru?

Provádíme průzkum, abyste mohli najít důvěryhodné produkty pro vaše zdraví a wellness.

Pokud jste si někdy pochutnali na nádherné kombinaci, kterou jsou těstoviny a sýr, víte, že rychlá a chutná jídla nemusí vždy vyžadovat luxusní ingredience.

Když máte nabitý program, nebylo by hezké, kdybyste si mohli každý jídlo bylo tak snadné?

Klíčem může být mít neustále po ruce správné ingredience. Díky zásobení kuchyně několika strategickými základními surovinami nemusí být rychlá a snadná jídla kouzelným jednorožcem.

Stejně jako dobře vyladěný šatník, i dobře vybavená spíž obsahuje potraviny, které se krásně kombinují pro nejrůznější kombinace jídel.

Cíl: dostat večeři na stůl s co nejmenší námahou. Materiály: těchto 15 základních potravin.

Černé fazole můžete považovat za malé černé šaty večeře. Pohodlně vklouznou téměř do čehokoli.

Návrhy na přípravu

Vyzkoušejte je v:

  • tacos
  • polévka
  • fazolové hamburgery
  • saláty
  • zeleninové směsi

Zkuste si na příští bezmasé pondělí připravit tyto hamburgery z černých fazolí.

Uložte si je na později

Polovina plechovky zbytků černých fazolí se nemusí zdát příliš inspirativní, ale může být začátkem jedinečného druhého jídla.

Rozmačkejte fazole a rozetřete je na plochý chléb pro kreativní jihozápadní pizzu s rajčaty, rozpuštěným čedarem a koriandrem nebo jich pár přihoďte na pečené sladké brambory posypané chilli práškem, oreganem, solí a pepřem.

Příznivé účinky na zdraví

Kdyby se udělovala cena za vysoce výživné potraviny, černé fazole by byly jedním z hlavních kandidátů. Mají vysoký obsah bílkovin i vlákniny, což jsou dvě živiny, které pomáhají udržovat zdravou váhu. Jsou také bohaté na antioxidanty a mohou podporují kontrolu hladiny cukru v krvi.

Pro rychlé a snadné jídlo nemůžete udělat chybu s předvařeným kuřecím masem z rožně. Stačí jen oddělit maso od kostí a můžete se pustit do vaření.

Návrhy na přípravu

Přidejte trochu kuřecího masa do jednoho z níže uvedených pokrmů, abyste získali trochu bílkovin.

  • těstoviny
  • kastrol
  • guláš
  • saláty
  • sendviče

Jedna z možností: Z kuřete z rožně, bílých fazolí, zelených chilli papriček, kuřecího vývaru a špetky kmínu si připravte 15minutové bílé kuřecí chilli.

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Uložte si na později

Pokud máte čas, zvažte odstranění masa z kuřete na rožni, jakmile jej přinesete domů, a poté jej uložte do chladničky. Tímto způsobem bude příprava večeře ještě rychlejší.

Nebo uchovávejte uzavřenou nádobu s masem v mrazáku až po dobu 6 měsíců.

Zdravotní výhody

Rotisserie kuře obsahuje více sodíku než kuřecí prsa nebo stehna, ale obsah bílkovin je stejný jako u jiných kuřat.

Tříuncová porce masa obsahuje 24 gramů bílkovin pro budování silných svalů a podporu imunitního systému.

Přijde čas večeře, mražené masové kuličky mohou zcela zachránit vaši slaninu – nebo se do ní zabalit!

Návrhy na přípravu

Tyto masité předkrmy mohou přidat italským subdortům sílu s přidáním marinary a mozzarelly. Chcete přidat trochu zeleně? Přidejte hrst špenátu nebo rukoly.

Nebo je ohřejte v mikrovlnné troubě a zkraťte si švédské masové kuličky na vaječných nudlích.

Uložte si je na později

Jakmile jednou uvaříte zmrazené masové kuličky, je lepší je znovu nezmrazovat. Uložte je do lednice na 3 až 4 dny. Vytáhněte je pro pozdější použití do obalů, špaget nebo albondigas.

Zdravotní přínosy

Mražené masové kuličky nemusí nutně překypovat antioxidanty nebo zdravými tuky – ale jsou to jsou na vynikající zdroj z:

  • protein
  • vitamin B12
  • železo
  • zinek

Čtěte etikety, abyste si byli jisti, že víte, co dostáváte. Kratší seznam složek obvykle znamená méně zpracovaný výrobek.

Další snadný protein na záchranu: tuňák v konzervě! Na rozdíl od čerstvých ryb, které vyžadují vaření, je tuňák v konzervě rychlou cestou k obědům a večeřím.

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Návrhy na přípravu

Vychutnejte si například těstoviny ve středomořském stylu s oblíbenými nudlemi.

Přidat:

  • tuňák balený v olivovém oleji
  • Parmezánové hobliny
  • čerstvá bazalka
  • vymačkaná citronová šťáva

Nebo vydlabejte velké čerstvé rajče a podávejte v něm tuňákový salát.

Uložte si ho na později

Trochu tuňáka navíc může v lednici zůstat 1 nebo 2 dny. Zkuste ho smíchat s majonézou a použít na plátky okurek jako mini předkrm.

Zdravotní přínosy

Kromě pozoruhodného obsahu bílkovin tuňák v konzervě září pro svůj omega-3 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky jsou spojovány s mnoha zdravotními účinky, od snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění na lepší spánek.

Když i těstoviny trvají příliš dlouho, přejděte na kuskus. Může se dostat na stůl po pouhém 3 minutovém otáčení v mikrovlnné troubě.

Návrhy na přípravu

Kuskusová miska „vše v jednom“ je nejen rychlá, ale i přenosná večeře.

  1. Smíchejte zrna s vařeným kuřecím masem (třeba z rožně?).
  2. Přidejte čerstvou zeleninu, jako jsou rajčata a okurky.
  3. Posypte sýrem feta.
  4. Zakápněte olivovým olejem a bum – večeře je podávána!

Uložte si ji na později

Uvařený kuskus vydrží v chladničce asi 3 dny. Když se po bláznivém dni potácíte ve dveřích, nádoba v lednici je okamžitou přílohou k masu nebo dokonalým základem pro zapékání.

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Zdravotní výhody

Pokud vám nevadí utrácet, vyberte si celozrnný kuskus. Poskytuje více vlákniny než rafinovaná odrůda, pomáhá optimalizovat trávení, udržuje vás syté a vyživuje zdravé bakterie ve střevech.

Kvásek je králem mezi chleby.

Návrhy na přípravu

Stejně dobře se hodí jako kůrka na pečení vajec, základ improvizované pizzy nebo srdce a duše francouzských toastů.

A samozřejmě je tu vždy kváskový avokádový toast.

Uložte si ho na později

Křup, křup, křup… tolik pokrmů může získat texturní aktualizaci z křupavé strouhanky.

Zkuste jimi posypat makarony se sýrem, plněné dýně nebo zelené fazolky. Chcete-li to udělat, opečte extra kváskový chléb a zpracujte ho v kuchyňském robotu, dokud se nezmění na konzistenci podobnou drobence.

Kvásek můžete také zmrazit na dobu asi 3 měsíců.

Zdravotní přínosy

Kdo říká, že chléb není zdravý? Kvásek obsahuje živé a aktivní kultury, které podporují zdraví střev a mohou být snadněji stravitelný než běžný chléb díky procesu kvašení.

Tortilly mohou daleko přesáhnout oblast mexických jídel – i když rozhodně nemusí!

Návrhy na přípravu

Kromě obvyklých tortas, tostadas a enchiladas vyzkoušejte moučnou tortillu jako prostředek pro obědový zeleninový zábal.

Nebo vyzkoušejte toto, abyste dětem udělali radost jako hlavní jídlo do krabičky na oběd:

  1. Na tortillu namažte smetanový sýr.
  2. Přidejte lahůdkové maso a barevnou nakrájenou nebo nakrouhanou zeleninu.
  3. Poté srolujte a nakrájejte na větrníky.

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Uložte si je na později

Není těžké najít využití pro jednu nebo dvě tortilly navíc. Dokončete balíček zabalením zbytku zeleného salátu, pečené zeleniny nebo míchaných vajec.

Nebo si dejte klasickou quesadillu do mikrovlnné trouby!

Zdravotní výhody

Každý typ tortilly – mouka, kukuřice, špenát atd. – má svůj vlastní nutriční profil, takže je obtížné je porovnávat.

Samotné tortilly jsou dobrým zdrojem několika živin, například vitaminů skupiny B. Díky jejich pohodlnému držení v ruce do nich navíc můžete dostat více živin ze zeleniny, fazolí a libových bílkovin. Vyberte si celozrnnou nebo kukuřičnou tortillu, abyste na talíři měli ještě více vlákniny.

Vy mohl vařit vlastní domácí marinara omáčku z čerstvých rajčat a bylinek, ale pro jídla v rychlosti je vaším přítelem marinara ve sklenicích.

Návrhy na přípravu

Nejenže je to jasná volba pro špagety nebo jiné těstoviny, ale může také přidat rajčatovou sílu do DIY pizzy, sliderů a subdortů.

Vylepšete pizza večer (rychle) s koupeným česnekovým chlebem naan, šmakounem marinara, mozzarellou, nakrájenou pečenou červenou paprikou a olivami.

Uložte si ji na později

Uzavřete pevně víčko na zavařenou marinaru a vložte ji do chladničky. Pokud ji nespotřebujete do týdne nebo dvou, vložte ji do mrazáku: vydrží 6 měsíců.

Pokud máte jen kousek, který chcete spotřebovat, přidejte ho do chilli nebo sekané. Všichni se budou divit je nais se quoi přísada, která dodala takovou pikantní chuť.

Zdravotní přínosy

Díky rajčatům jako první složce má omáčka marinara některé z jejich zdraví prospěšných vlastností, například velké množství antioxidantu lykopenu. Lykopen pomáhá tlumit záněty – což může být důvod, proč je spojován se sníženým rizikem vzniku některých druhů rakoviny a onemocnění lepší zdraví cév.

Nezapomeňte však zkontrolovat složení a vybrat sklenici s minimálním množstvím přidaného cukru.

Zelenina, jako jsou brambory a dýně, v troubě změkne až po dlouhé době. Chcete-li se k zelenině dostat rychleji, zvolte artyčoky ve sklenicích (vyberte si marinovanou odrůdu, abyste získali předem nasycenou chuť).

Návrhy na přípravu

Jsou bezvaječným doplňkem těstovin a salátů a elegantním doplňkem pro rychlé předkrmy, jako jsou crostini.

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Uložte si je na později

Otevřená sklenice marinovaných artyčoků by měla žít v lednici po zbytek svých dnů. Tato zelenina může zůstat dobrá až 3 týdny.

Zdravotní přínosy

Artyčoky mají vysoký obsah protizánětlivých látek polyfenoly, s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuku.

Proč se trápit s mletím hřebíčku? Díky česneku ve sklenici jsou jídla hračkou.

Návrhy na přípravu

Zkuste to v:

  • polévky
  • gnocchi
  • česnekový chléb
  • pesto

Můžete také vyzkoušet zavařený česnek jako první krok pro soté zelenou přílohu nebo překvapivě pikantní pečené maso.

Uložte si ho na později

Česnek ve sklenicích může být ve vaší lednici až do data spotřeby, které může být až 3 měsíce od nákupu.

Zdravotní přínosy

Zařazení česneku do jídelníčku může mít řadu zdravotních výhod.

A 2020 studie dávala česnek do souvislosti s potenciální prevencí rakoviny, kardiovaskulárních a metabolických onemocnění, jako je cukrovka. Díky tomu se zdá, že česnekový dech stojí za to.

Mražená zeleninová směs je nejlepším přítelem kuchařů, kteří si mohou jídlo připravit za pochodu.

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Návrhy na přípravu

Přidejte je do:

  • polévky
  • pastýřský koláč
  • smažená rýže
  • dušená zelenina

Když je máte po ruce v mrazáku, zelenina vám může obohatit jídelníček pouhým zatřesením sáčku.

Uložte si ji na později

Neexistuje doslova jednodušší potravina pro skladování v mrazáku než mražená zeleninová směs. Po uvaření můžete zbytky uchovat v chladničce po dobu 5-7 dnů.

Zdravotní přínosy

V závislosti na směsi najdete směs živin, jako jsou:

  • vitamín C
  • vláknina
  • draslík
  • kyselina listová
  • vitamin A

Všechny tyto živiny mají velký vliv! Některé výzkum ukázal, že konzumace zeleniny je nepřímo úměrná úmrtí z jakékoli příčiny.

Hummus se může stát vaší pomazánkou nejen na namáčení zeleniny.

Návrhy na přípravu

Jeho krémová textura může sloužit jako náhrada majonézy v sendvičích a wrapech nebo jako základ robustních salátových dresinků. Je také téměř nezbytnou součástí charcuterie board, což je náhodou velmi snadné jídlo.

Uložte si ji na později

Chlazený hummus vydrží v lednici dobrý 1-2 týdny. Vyndejte ho, kdykoli potřebujete rychlou přílohu, jako jsou krekry nebo crudites – nebo si ho namažte na toast a posypte semínky granátového jablka pro zdravou snídani.

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Zdravotní přínosy

Tento dar ze Středomoří se z dobrého důvodu stal středobodem zdravé zábavy. Tahini (sezamová pasta) dodává zdravé tuky, zatímco cizrnový základ je plný vlákniny a bílkovin.

Lidé, kteří jedí více rostlinných bílkovin, mohou mít delší průměrnou délku života, jak uvádí studie 2019.

Syrové brambory nejsou zrovna užitečné pro rychlou večeři – ale před rozmačkané brambory v mrazáku jsou rychlé.

Návrhy na přípravu

Kdykoli potřebujete rychlou přílohu, vezměte sáček z mrazáku. Začne to správnou nohou jako příloha k jídlu hořčicí pečenému kuřeti, masovým kuličkám nebo rychlé večeři z lososa s citronem a kaprem.

Uložte si ji na později

Zakoupená bramborová kaše se může v mrazáku chladit až 6 měsíců. Po uvaření je uložte do chladničky. Se zbytky můžete kreativně naložit tak, že je naplníte do samosy nebo enchiladas nebo je usmažíte jako bramborové latkes.

Zdravotní přínosy

Brambory mají špatnou pověst kvůli vysokému obsahu sacharidů, ale nejsou pro vás tak špatné, jak si možná myslíte.

Mají spoustu draslíku, minerálu, který pomáhá správnému stahování svalů a nervů, a jejich rezistentní škrob může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi, podle studie 2021.

Pokud chcete univerzální strouhaný sýr, který se hodí téměř na cokoli, zvolte čedar.

Návrhy na přípravu

Bohatý a snadno rozpustný, zkrotí koření a doplní oblíbené domácí pokrmy, jako jsou:

  • chilli
  • quesadillas
  • pečené brambory
  • makaróny se sýrem

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření

Uložit na později

Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud budete drcený čedar uchovávat pevně uzavřený v chladničce. Sýr lze také zmrazit. Sáček nechte v mrazáku šest až devět měsíců.

Zdravotní výhody

Čedar je známý pro své vápníku. Čtvrt šálku obsahuje 15 procent denní hodnoty.

Tento minerál podporuje:

  • zdravé kosti
  • srážení krve
  • srdeční rytmus
  • pohyb svalů
  • hormonální rovnováha

Sýr také obsahuje mírné množství bílkovin.

Řecký jogurt, jak tě máme rádi? Pojďme si to spočítat.

Návrhy na přípravu

Zkuste to v:

  • parfaits
  • smoothies
  • v dipech a dresincích
  • jako alternativa zakysané smetany
  • do pudinku nebo koláčové náplně

Ještě více nápadů: Z řeckého jogurtu můžete obalit kuřecí nebo vepřové maso před obalováním nebo připravit omáčku tzatziki pro falafel.

Uložte si ho na později

Řecký jogurt vydrží v lednici asi 2 týdny. Technicky vzato ho můžete zmrazit až na 2 měsíce, ale to může změnit jeho konzistenci.

Zdravotní přínosy

Z výživového hlediska má řecký jogurt mnoho dobrých vlastností. Nabízí dostatek bílkovin, vápníku a střevních probiotik, abychom jmenovali alespoň některé.

Dobré věci sice vyžadují čas, ale pokud jde o přípravu zdravých jídel, není žádná hanba udělat si pár zkratek.

Zásobte svou kuchyni těmito kombinovatelnými základními potřebami a příště, až budete potřebovat večeři během několika minut, nebudete muset mrknout okem.


Sarah Garoneová je odbornice na výživu, spisovatelka na volné noze a blogerka o jídle. Najdete ji na stránce A Love Letter to Food, kde se dělí o informace o výživě, které jsou přízemní, nebo ji sledujte na Twitteru.

Spižírna pro rychlé, snadné a zdravé vaření