Stravování pro rovnováhu, udržitelnost a radost

0
97
Stravování pro rovnováhu, udržitelnost a radost

Jídlo je přítel, který vás podporuje ve vaší pohodě.

Divya Alter vyrostla v Bulharsku. Z dětství jí zůstalo to, jak se její rodina vztahovala k jídlu.

„Vyrůstala jsem v domácnosti, kde jsme vždy měli kousek půdy a pěstovali jsme různé druhy ovoce a zeleniny, a to i dnes,“ říká Alterová. „Byli jsme velmi úzce spjati s tím, jak jsme pěstovali potraviny, jak jsme je uchovávali na zimu a jak jsme kvašili zelí.“

Spojení její rodiny s jídlem, které jedli, položilo základ pro Alterové pozdější lásku k jídlu.

„Jsem za to velmi vděčná, protože ne každá kultura má takový vztah k jídlu,“ říká Alterová.

Když jako teenagerka objevila jógu, začala Alter zkoumat rostlinnou stravu. Jako stážistka v kuchyni jógového ášramu se naučila vařit zdravou rostlinnou stravu výměnou za lekce jógy.

„Tak jsem se zamilovala do vaření a do jídla,“ říká Alterová.

Jak jídlo podporuje uzdravení

Později žil Alter pět let v Indii a seznámil se s ájurvédou, tradiční indickou medicínou. Vypráví příběh o tom, jak se poprvé obrátila na ájurvédského lékaře se západním smýšlením.

„Přišla jsem k ájurvédskému lékaři a řekla, dobře, dejte mi jakékoliv bylinky, které potřebuji, a on řekl: ‚Ano, dám vám bylinky, ale ještě předtím tady máte seznam potravin, které jsou pro vás právě teď dobré,'“ sdílí.

To Alterové pomohlo pochopit, jak může jídlo podpořit uzdravení.

„Byla jsem jako, wow,“ říká. „Tohle je skutečně způsob, jakým lze jídlo použít jako lék.“

Sdílení její práce

Alterová uvedla svou filozofii do života, když v roce 2009 začala v New Yorku vyučovat kurzy vaření a později vydala svou první kuchařku „Co jíst, abyste se cítili dobře: Nová ájurvédská kuchyně“

Odtud se nakonec z donáškové služby jídla stala restaurace založená na rostlinné stravě, když v roce 2016 otevřela Divya’s Kitchen na manhattanské Lower East Side.

Alter zde podává čerstvě připravená sezónní jídla s ájurvédským nádechem.

Mezi její nejnovější nabídky patří kuchařka z roku 2022 s názvem „Radost z rovnováhy: K této knize vyšla také série pěti online mistrovských kurzů, které ji doprovázejí: ájurvédský průvodce vařením z léčivých surovin.

Chcete se dozvědět, jaké zásady zdravého stravování Alterová uplatňuje ve svých kuchařkách a na svém jídelníčku? Přečtěte si její tipy.

Zkušenosti z ájurvédských studií a životní zkušenosti Alterové ovlivňují způsob, jakým dnes vaří a jí jídlo.

Neexistuje dobré nebo špatné jídlo

Jedna z jejích hlavních zásad? Neexistuje dobré nebo špatné jídlo.

„Všechno v přírodě se dá použít jako lék,“ říká. „Otázkou je, zda je to pro vás právě teď dobré, nebo ne.“

Odpověď na tuto otázku může záviset na počasí, ročním období i na vašem životním období.

„Naše tělo se musí všem těmto změnám přizpůsobit a součástí této adaptace je také přizpůsobení stravy tak, aby vše, co jíme, podporovalo to, kde se právě nacházíme,“ říká Alter.

Vzpomíná na odpověď, kterou jí vždy dával jeden z jejích učitelů na otázku: „Je to pro mě dobré?“

„Odpověď vždy zněla: ‚Záleží na tom‘ Záleží na tom, co právě teď potřebujete,“ říká Alterová.

Jezte jídlo, na které vaše tělo říká „ano“

Když je Alter požádán, aby popsal kuchyni v Divya’s Kitchen, odpovídá rozhodně: „Podáváme jídlo, kterému vaše tělo řekne ano.“

To znamená jídlo, které je chutné a zároveň hluboce vyživující a dodávající energii.

„To je hlavní důvod, proč jíme,“ říká Alter. „Není to jen zábava. Je to tvůrčí aspekt, který je také velmi důležitý. Ale pokud vás to hluboce nenasytí, pokud vás to pouze pobaví, nebudete spokojeni.“

Jako příklad Alter uvádí běžnou zkušenost, kdy se člověk cítí nasycený, ale není spokojený. Říká, že je to obvykle způsobeno tím, že něco chybí z hlediska výživy nebo chuti.

Kromě toho, že Alterová nabízí hluboce uspokojující jídlo, je odhodlána nabízet jídlo, které je snadno stravitelné. Celkový efekt popisuje jako pocit sytosti, ale ne jako byste si potřebovali zdřímnout.

Jezte potraviny, které spolu spolupracují

Kromě toho Alter říká, že kombinace některých potravin může vést k zažívacím potížím. Například nepodává syrové ovoce společně s vařeným jídlem, protože to může vést k plynatosti nebo nadýmání.

I když neexistuje mnoho vědeckých důkazů, které by podporovaly obecné kombinování potravin, existují studie, které naznačují, že kombinování určitých potravin může mít specifické účinky.

Například 2022 studie simulovaných zažívacích stavů zjistila, že mléko smíchané s ovocem nebo extraktem ze zeleného čaje má nižší antioxidační účinek než jiné příznivější kombinace potravin.

A studie z roku 2017 zjistila, že konzumace zeleniny bohaté na karotenoidy spolu se zdravými tuky pomáhá zvýšit vstřebávání živin.

Mezi zeleninu, která obsahuje karotenoidy, patří

  • mrkev
  • rajčata
  • červené papriky
  • špenát
  • brokolice

Kromě toho 2022 studie zjistila, že konzumace vitaminu C může pomoci tělu účinněji vstřebávat železo.

„Zásady kompatibility potravin uplatňuji na každé jídlo v našem jídelníčku [and] u všech svých receptů,“ říká Alter. „Často si myslíme, že máme chronické zažívací potíže, ale není to nic vážného. Jde jen o to, že jíte dvě potraviny, které se k sobě prostě nehodí, a vaše tělo si řekne: ‚hele, to není správné‘.“

Jakékoli jídlo může být ájurvédským jídlem

Alter poznamenává, že existuje běžná mylná představa, že ájurvédské jídlo je totéž co indické jídlo. Ve skutečnosti tomu tak není.

„Ájurvéda pochází z Indie. Je to tradiční indický léčebný systém a mnoho starých tradičních receptů je indických,“ vysvětluje. „Ale principy ájurvédy ve vztahu k jídlu jsou univerzální.“

Nabídka v Divya’s Kitchen je proto rozmanitá.

„Miluji italské chutě, takže máme lasagne a rizoto… ale necharakterizuji to jako nějaké konkrétní regionální jídlo,“ říká Alter. „Snažím se svými recepty a jídelním lístkem Divya’s Kitchen ukázat, jak tyto univerzální principy jídla aplikovat na jakýkoli druh kuchyně.“

Jezte jídlo, na kterém jste vyrostli

Vzhledem k tomu, že ájurvédské principy lze aplikovat na jakýkoli druh jídla, Alter zdůrazňuje, že součástí zdravé a vyvážené stravy je ctění kulturního dědictví.

Podělila se například o přítele z Íránu, který vyrůstal na perské kuchyni.

„Je trochu pikantní, opravdu aromatická, hodně šafránu, skořice a všech těch různých koření, hodně rýže a granátových jablek,“ říká Alter. „To je jídlo, které ji udělá zdravou. Bude se cítit zdravě, když ho bude jíst.“

Jídlo, které poskytuje útěchu a připomíná vám blízké, může být stejně léčivé jako takzvané „zdravé“ potraviny, poznamenává Alter.

Zdůrazňuje však, že vytváření plnohodnotných verzí oblíbených pokrmů vždy přinese nejvíce výživy.

Na otázku, jaké tradiční bulharské jídlo má ráda, měla Alter připravenou odpověď.

„Říká se mu banica,“ říká. „Je to těsto z filo a můžete do něj dát nejrůznější náplně… tvaroh, špenát, strouhanou dýni nebo jablka – něco jako štrúdl. Je to opravdu vynikající.“

Jezte podle toho, jak se cítíte

Stejně jako její kuchařka klade Alter velký důraz na to, abyste jedli podle toho, jak se vaše tělo a mysl cítí.

Doporučuje naladit se na to tak, že se zeptáte: „Co se právě teď děje ve vašem těle?“

Například těhotná osoba bude pravděpodobně potřebovat více stavebních a výživných potravin. Pokud vykonáváte velmi těžkou fyzickou práci, budete pravděpodobně potřebovat těžší potraviny – nejen saláty.

Alter nabízí jako příklad celerovou šťávu.

„Někteří lidé se z celerové šťávy zblázní. Může vám prospívat, ale nemusí,“ říká.

Alter říká, že celerová šťáva může pomoci zchladit kyselost a pálení žáhy. Na druhou stranu může zvýšit chlad a suché vlastnosti v těle, takže není ideální pro chladný, sychravý den.

„Pouze zvýší tuto energii v těle,“ říká Alter. „Musíte mít základní znalosti o vlastnostech ingrediencí, abyste mohli určit, kdy je pozvat na talíř a kde je nechat na poličce.“

Uvolněte se ve svém vztahu k jídlu

Vědět, co jíst, může být matoucí – dokonce stresující.

„Je důležité, abyste se ve vztahu k jídlu uvolnili,“ říká Alter. „Můžete jíst to nejzdravější jídlo, ale pokud ho jíte ve stresu, ani to nejlepší jídlo pro vás nebude dobré.“

Alter zdůrazňuje, aby se soustředil především na radost z jídla.

Když můžete, přejděte na ekologické zemědělství

„Naše menu obsahuje možná více než 85 % certifikovaných ekologických surovin,“ říká Alter. „Jsou vždy čerstvě připravené, takže nepodáváme zbytky. Vaříme každý den čerstvé.“

Tato čerstvost zajišťuje nejvyšší kvalitu výživy, ale také její snadnou stravitelnost, říká.

Místní zaměření

Kromě toho poznamenává, že dovážené zdravé potraviny se někdy mohou stát neúměrně populárními. To může vytvářet zkreslený pohled na to, co je pro lidi a planetu skutečně nejlepší.

„Amla neboli amalaki je velmi známé ájurvédské ovoce,“ říká. „Pokud jedete do Nizozemska a ovoce amla neroste na vašem dvorku nebo ve vašem sousedství, je to v pořádku. Možná potřebujete zelené pampelišky, které rostou na vašem dvorku.“