Umělá sladidla: Jsou dobrá nebo špatná?

0
140

Umělá sladidla jsou často předmětem vášnivých debat.

Na jedné straně se tvrdí, že zvyšují riziko rakoviny a poškozují hladinu cukru v krvi a zdraví střev.

Na druhou stranu je většina zdravotnických autorit považuje za bezpečná a mnoho lidí je používá, aby snížili příjem cukru a zhubli.

V tomto článku najdete přehled důkazů o umělých sladidlech a jejich vlivu na zdraví

Umělá sladidla neboli náhražky cukru jsou chemické látky, které se přidávají do některých potravin a nápojů, aby jim dodaly sladkou chuť.

Lidé je často označují jako „intenzivní sladidla“, protože poskytují chuť podobnou stolnímu cukru, ale až několik tisíckrát sladší

Přestože některá sladidla obsahují kalorie, jejich množství potřebné ke slazení výrobků je tak malé, že ve výsledku téměř žádné kalorie nepřijímáte .

Shrnutí

Umělá sladidla jsou chemické látky používané ke slazení potravin a nápojů. Poskytují prakticky nulové množství kalorií .

Povrch jazyka je pokryt mnoha chuťovými pohárky, z nichž každý obsahuje několik chuťových receptorů, které detekují různé chutě .

Když jíte, vaše chuťové receptory se setkávají s molekulami potravy .

Dokonalé spojení mezi receptorem a molekulou vyšle signál do vašeho mozku a umožní vám identifikovat chuť .

Například molekula cukru dokonale zapadne do vašeho chuťového receptoru pro sladkost, což vašemu mozku umožní identifikovat sladkou chuť

Molekuly umělých sladidel jsou dostatečně podobné molekulám cukru, aby se vešly do receptoru pro sladkost

Obecně se však příliš liší od cukru na to, aby je vaše tělo dokázalo rozložit na kalorie. Takto poskytují sladkou chuť bez přidaných kalorií

Pouze menšina umělých sladidel má strukturu, kterou vaše tělo dokáže rozložit na kalorie.

Umělá sladidla: Jsou dobrá nebo špatná?

Vzhledem k tomu, že k tomu, aby potraviny chutnaly sladce, je zapotřebí jen velmi malé množství umělých sladidel, nepřijímáte prakticky žádné kalorie .

Shrnutí

Umělá sladidla chutnají sladce, protože jsou rozpoznána receptory sladkosti na jazyku. Poskytují prakticky nulové množství kalorií, protože je vaše tělo nedokáže rozložit

Následující umělá sladidla jsou povolena k použití ve Spojených státech a/nebo Evropské unii “ rationale=“Vládní orgán“>3, 4):

  • Aspartam. Aspartam, prodávaný pod obchodními názvy NutraSweet, Equal nebo Sugar Twin, je 200krát sladší než stolní cukr.
  • Acesulfam draselný. Známý také jako acesulfam K, je 200krát sladší než stolní cukr. Hodí se na vaření a pečení a prodává se pod značkou Sunnet nebo Sweet One
  • Advantam Toto sladidlo je 20 000krát sladší než stolní cukr a hodí se na vaření a pečení
  • Aspartam-acesulfamová sůl. Prodává se pod značkou Twinsweet a je 350krát sladší než stolní cukr.
  • Cyklamát. Cyklamát, který je 50krát sladší než stolní cukr, se používal při vaření a pečení. Ve Spojených státech je však od roku 1970 zakázán.
  • Neotam. Toto sladidlo, prodávané pod obchodním názvem Newtame, je 13 000krát sladší než stolní cukr a hodí se na vaření a pečení.

    Umělá sladidla: Jsou dobrá nebo špatná?

  • Neohesperidin. Je 340krát sladší než stolní cukr a hodí se na vaření, pečení a míchání s kyselými potravinami. Všimněte si, že není schválen pro použití ve Spojených státech amerických
  • Sachari. Sacharin, prodávaný pod obchodními názvy Sweet’N Low, Sweet Twin nebo Necta Sweet, je 700krát sladší než stolní cukr.
  • Sukralóza. Sukralóza, která je 600krát sladší než stolní cukr, je vhodná na vaření, pečení a míchání s kyselými potravinami. Prodává se pod obchodním názvem Splenda.

Shrnutí

Existuje mnoho druhů umělých sladidel, ale ne všechna jsou schválena pro použití v každé zemi. Mezi nejběžnější patří aspartam, sukralóza, sacharin, neotam a acesulfam draselný.

Umělá sladidla jsou oblíbená mezi jedinci, kteří se snaží zhubnout.

Jejich účinky na chuť k jídlu a hmotnost se však v jednotlivých studiích liší.

Vliv na chuť k jídlu

Někteří lidé se domnívají, že umělá sladidla mohou zvyšovat chuť k jídlu a podporovat přibývání na váze .

Umělá sladidla: Jsou dobrá nebo špatná?

Domnívají se, že umělá sladidla možná nejsou schopna aktivovat dráhu odměny za jídlo, která je potřebná k tomu, abyste se po jídle cítili spokojení .

Vzhledem k tomu, že chutnají sladce, ale postrádají kalorie, které se nacházejí v jiných potravinách se sladkou chutí, předpokládá se, že matou mozek, aby měl stále pocit hladu .

Někteří vědci se navíc domnívají, že byste museli sníst více uměle slazených potravin ve srovnání s jejich cukrem slazenou verzí, abyste se cítili sytí.

Dokonce se objevily názory, že sladidla mohou vyvolávat chuť na sladké potraviny .

Přesto mnoho nedávných studií nepotvrzuje názor, že umělá sladidla zvyšují pocit hladu nebo příjem kalorií .

Ve skutečnosti několik studií zjistilo, že účastníci uvádějí menší hlad a přijímají méně kalorií, když nahradí sladké potraviny a nápoje uměle slazenými alternativami .

Shrnutí

Nedávné studie zjistily, že nahrazení sladkých potravin nebo nápojů uměle slazenými může snížit pocit hladu a příjem kalorií

Effects on weight

Pokud jde o kontrolu hmotnosti, některé pozorovací studie uvádějí souvislost mezi konzumací uměle slazených nápojů a obezitou .

Randomizované kontrolované studie – zlatý standard ve vědeckém výzkumu – však uvádějí, že umělá sladidla mohou snižovat tělesnou hmotnost, hmotnost tuku a obvod pasu .

Tyto studie také ukazují, že nahrazení běžných nealkoholických nápojů verzemi bez cukru může snížit index tělesné hmotnosti (BMI) až o 1,3-1,7 bodu .

Navíc volba uměle slazených potravin namísto potravin s přidaným cukrem může snížit počet denně zkonzumovaných kalorií

Různé studie v rozmezí od 4 týdnů do 40 měsíců ukazují, že to může vést ke snížení hmotnosti až o 2,9 liber (1,3 kg) .

Uměle slazené nápoje mohou být snadnou alternativou pro ty, kteří pravidelně konzumují nealkoholické nápoje a chtějí snížit spotřebu cukru.

Volba dietních limonád však nepovede k žádnému úbytku hmotnosti, pokud to budete kompenzovat konzumací větších porcí nebo dalších sladkostí. Pokud dietní limonády zvyšují vaši chuť na sladké, bude lepší zůstat u vody .

Shrnutí

Nahrazení potravin a nápojů obsahujících cukr uměle slazenými vám může pomoci zhubnout

487486965589″>

Pro osoby s cukrovkou může být výhodné zvolit umělá sladidla, protože nabízejí sladkou chuť bez doprovodného zvýšení hladiny cukru v krvi .

Některé studie však uvádějí, že pití dietních limonád je spojeno s o 6-121 % vyšším rizikem vzniku cukrovky .

To se může zdát rozporuplné, ale je důležité si uvědomit, že všechny studie byly pozorovací. Neprokázaly, že umělá sladidla způsobují cukrovku, pouze to, že lidé, u kterých je pravděpodobný vznik cukrovky 2. typu, také rádi pijí dietní limonády

Na druhou stranu mnoho kontrolovaných studií ukazuje, že umělá sladidla nemají vliv na hladinu cukru v krvi ani na hladinu inzulínu .

Zatím pouze jedna malá studie u hispánských žen zjistila negativní vliv

Ženy, které před konzumací sladkého nápoje vypily uměle slazený nápoj, měly o 14 % vyšší hladinu cukru v krvi a o 20 % vyšší hladinu inzulinu ve srovnání s těmi, které před konzumací sladkého nápoje vypily vodu .

Účastníci však nebyli zvyklí pít uměle slazené nápoje, což může částečně vysvětlovat výsledky. Navíc umělá sladidla mohou mít různé účinky v závislosti na věku nebo genetické výbavě lidí .

Výzkum například ukázal, že nahrazení nápojů slazených cukrem uměle slazenými mělo silnější účinky u hispánské mládeže .

To by mohlo souviset s výše uvedeným neočekávaným účinkem pozorovaným u hispánských žen

Ačkoli výsledky výzkumu nebyly jednoznačné, současné důkazy obecně hovoří ve prospěch používání umělých sladidel u osob s diabetem. Přesto je zapotřebí dalšího výzkumu, který by vyhodnotil jejich dlouhodobé účinky u různých populací.

Shrnutí

Umělá sladidla mohou osobám s diabetem pomoci snížit příjem přidaného cukru. Je však zapotřebí dalšího výzkumu účinků umělých sladidel u různých populací.

618090452261″>

Metabolický syndrom označuje soubor zdravotních potíží, mezi něž patří vysoký krevní tlak, vysoká hladina cukru v krvi, nadměrné množství tuku v břiše a abnormální hladina cholesterolu.

Tyto stavy zvyšují riziko chronických onemocnění, jako jsou mrtvice, srdeční choroby a cukrovka 2. typu

Některé studie naznačují, že konzumenti dietních limonád mohou mít až o 36 % vyšší riziko metabolického syndromu .

Kvalitnější studie však uvádějí, že dietní limonády buď nemají žádný účinek, nebo mají ochranný účinek .

V jedné nedávné studii měli lidé s obezitou a nadváhou vypít každý den buď čtvrt galonu (1 litr) běžné limonády, dietní limonády, vody nebo polotučného mléka

Na konci šestiměsíční studie vážili ti, kteří pili dietní limonádu, o 17-21 % méně, měli o 24-31 % méně břišního tuku, o 32 % nižší hladinu cholesterolu a o 10-15 % nižší krevní tlak ve srovnání s těmi, kteří pili běžnou limonádu .

Ve skutečnosti mělo pití vody stejné výhody jako pití dietní limonády .

Shrnutí

Umělá sladidla pravděpodobně nezvyšují riziko metabolického syndromu. Nahrazení sladkých nápojů uměle slazenými může snížit riziko několika zdravotních potíží

Vaše střevní bakterie hrají důležitou roli ve vašem zdraví a špatný stav střev je spojen s mnoha problémy.

Patří mezi ně přibývání na váze, špatná kontrola hladiny cukru v krvi, metabolický syndrom, oslabení imunitního systému a poruchy spánku .

Složení a funkce střevních bakterií se u každého jedince liší a jsou ovlivněny tím, co jíte, včetně některých umělých sladidel .

V jedné studii narušilo umělé sladidlo sacharin rovnováhu střevních bakterií u čtyř ze sedmi zdravých účastníků, kteří nebyli zvyklí je konzumovat

U těchto čtyř „respondentů“ byla také zjištěna horší kontrola hladiny cukru v krvi již po pěti dnech po konzumaci umělého sladidla .

A co víc, když byly střevní bakterie z těchto lidí přeneseny do myší, u zvířat se také objevila horší kontrola hladiny cukru v krvi .

Na druhou stranu u myší, kterým byly implantovány střevní bakterie od „nereagujících“, nedošlo k žádným změnám ve schopnosti kontrolovat hladinu cukru v krvi .

Umělá sladidla: Jsou dobrá nebo špatná?

Ačkoli je tato studie zajímavá, je třeba provést ještě další studie, než bude možné učinit jednoznačné závěry

Shrnutí

Umělá sladidla mohou u některých lidí narušit rovnováhu střevních bakterií, což by mohlo zvýšit riziko onemocnění. K potvrzení tohoto účinku je však třeba provést další studie.

Od 70. let 20. století se vedou diskuse o tom, zda existuje souvislost mezi umělými sladidly a rizikem vzniku rakoviny.

Rozhořela se, když studie na zvířatech zjistily zvýšené riziko rakoviny močového měchýře u myší krmených extrémně vysokým množstvím sacharinu a cyklamátu .

Myši však sacharin metabolizují jinak než lidé.

Od té doby více než 30 studií na lidech nezjistilo žádnou souvislost mezi umělými sladidly a rizikem vzniku rakoviny .

Jedna taková studie sledovala 9 000 účastníků po dobu 13 let a analyzovala jejich příjem umělých sladidel. Po zohlednění dalších faktorů vědci nezjistili žádnou souvislost mezi umělými sladidly a rizikem vzniku různých typů rakoviny .

Nedávný přehled studií publikovaných v průběhu 11 let navíc nezjistil souvislost mezi rizikem vzniku rakoviny a konzumací umělých sladidel .

Toto téma posuzovaly také americké a evropské regulační orgány.

Umělá sladidla: Jsou dobrá nebo špatná?

Oba se shodly na tom, že umělá sladidla, pokud jsou konzumována v doporučeném množství, nezvyšují riziko vzniku rakoviny .

Jednou z výjimek je cyklamát, jehož používání bylo ve Spojených státech zakázáno poté, co byla v roce 1970 zveřejněna původní studie rakoviny močového měchýře na myších.

Od té doby rozsáhlé studie na zvířatech souvislost s rakovinou neprokázaly. Cyklamát však nebyl nikdy znovu schválen pro použití ve Spojených státech .

Shrnutí

Na základě současných důkazů je nepravděpodobné, že by umělá sladidla zvyšovala riziko vzniku rakoviny u lidí

Zubní kazy – známé také jako zubní kaz nebo kazivost zubů – vznikají, když bakterie v ústech fermentují cukr. Vzniká kyselina, která může poškodit zubní sklovinu.

Umělá sladidla na rozdíl od cukrů nereagují s bakteriemi v ústech. To znamená, že nevytvářejí kyseliny a nezpůsobují zubní kaz .

Výzkumy také ukazují, že sukralóza způsobuje zubní kaz s menší pravděpodobností než cukr

Z tohoto důvodu Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povoluje u výrobků obsahujících sukralózu uvádět, že snižují kazivost zubů .

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí, že všechna umělá sladidla, pokud jsou konzumována místo cukru, neutralizují kyseliny a pomáhají předcházet vzniku zubního kazu .

Shrnutí

Umělá sladidla, pokud jsou konzumována místo cukru, snižují pravděpodobnost vzniku zubního kazu.

Některá umělá sladidla mohou u některých jedinců vyvolat nepříjemné příznaky, jako jsou bolesti hlavy, deprese a záchvaty.

Umělá sladidla: Jsou dobrá nebo špatná?

Většina studií sice nezjistila žádnou souvislost mezi aspartamem a bolestmi hlavy, dvě z nich však uvádějí, že někteří lidé jsou citlivější než jiní .

Tato individuální variabilita se může týkat i účinků aspartamu na deprese

Například u lidí s poruchami nálady se mohou v reakci na konzumaci aspartamu častěji vyskytovat depresivní příznaky .

A konečně, umělá sladidla nezvyšují u většiny lidí riziko záchvatů. Jedna studie však zaznamenala zvýšenou mozkovou aktivitu u dětí se záchvaty absence .

Shrnutí

Umělá sladidla pravděpodobně nezpůsobují bolesti hlavy, deprese ani záchvaty. Někteří jedinci však mohou být na tyto účinky citlivější než jiní.

Umělá sladidla jsou obecně považována za bezpečná pro lidskou spotřebu .

Jsou pečlivě testována a regulována americkými i mezinárodními úřady, aby bylo zajištěno, že jsou bezpečná pro konzumaci a pití

Přesto by se někteří lidé měli jejich konzumaci vyhnout.

Například jedinci se vzácnou metabolickou poruchou fenylketonurií (PKU) nemohou metabolizovat aminokyselinu fenylalanin, která se nachází v aspartamu. Osoby s PKU by se proto měly aspartamu vyhýbat.

Někteří lidé jsou navíc alergičtí na sulfonamidy – skupinu sloučenin, do které sacharin patří. U nich může sacharin vést k dýchacím potížím, vyrážkám nebo průjmu

Navíc přibývá důkazů, že některá umělá sladidla, jako je sukralóza, snižují citlivost na inzulín a ovlivňují střevní bakterie .

Shrnutí

Umělá sladidla jsou obecně považována za bezpečná, ale měli by se jim vyhnout lidé, kteří trpí fenylketonurií nebo jsou alergičtí na sulfonamidy