Vegetarián nejí žádné živočišné maso, jako je maso, drůbež nebo ryby. Vegan je přísnější vegetarián, který se rovněž vyhýbá konzumaci mléčných výrobků, vajec a jakýchkoli dalších složek pocházejících ze zvířat
Vegetariánská strava údajně existuje již od roku 700 před naším letopočtem
Existuje několik typů a jednotlivci je mohou praktikovat z různých důvodů. Patří mezi ně zdravotní, etické, ekologické a náboženské
Veganská strava se objevila o něco později, ale v poslední době se jí dostává slušné pozornosti v tisku
Tento článek se zabývá podobnostmi a rozdíly mezi těmito dvěma dietami.
Pojednává také o jejich vlivu na zdraví a životní prostředí.
Podle Vegetariánské společnosti je vegetariánem ten, kdo nejí žádné maso, drůbež, zvěřinu, ryby, korýše ani vedlejší produkty porážky zvířat
Vegetariánská strava obsahuje různé množství ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin, ořechů a semen
Zařazení mléčných výrobků, medu a vajec závisí na typu diety, kterou dodržujete.
Mezi nejčastější typy vegetariánů patří
- Lakto-ovo vegetariáni: vegetariáni, kteří se vyhýbají veškerému živočišnému masu, ale konzumují mléčné a vaječné výrobky
- Lakto vegetariáni: vegetariáni, kteří se vyhýbají živočišnému masu a vejcím, ale konzumují mléčné výrobky
- Ovo vegetariáni: vegetariáni, kteří se vyhýbají všem živočišným produktům kromě vajec
- Vegani: vegetariáni, kteří se vyhýbají všem živočišným produktům a produktům živočišného původu
Lidé, kteří nejedí maso nebo drůbež, ale konzumují ryby, se považují za pescatariány, zatímco vegetariáni na částečný úvazek se často označují jako flexitariáni
Ačkoli jsou někdy považováni za vegetariány, peskatariáni a flexitariáni jedí živočišné maso. Technicky tedy nespadají pod definici vegetariánství.
Shrnutí
Vegetariánská strava vylučuje maso, drůbež, zvěřinu, ryby a korýše.
Některé typy vegetariánů se také vyhýbají vejcím, mléčným výrobkům nebo jiným vedlejším živočišným produktům.
Veganskou stravu lze považovat za nejpřísnější formu vegetariánství.
Veganství je v současné době definováno Veganskou společností jako způsob života, který se snaží co nejvíce vyloučit všechny formy vykořisťování a týrání zvířat
To zahrnuje vykořisťování k potravinám a jakýmkoli jiným účelům
Veganská strava tedy vylučuje nejen živočišné maso, ale také mléčné výrobky, vejce a další složky, které pocházejí ze zvířat. Mezi ně patří např
- želatina
- med
- karmín
- pepsin
- šelak
- albumin
- syrovátka
- kasein
- některé formy vitaminu D3
Vegetariáni a vegani se z podobných důvodů často vyhýbají konzumaci živočišných produktů. Největší rozdíl je v tom, do jaké míry považují živočišné produkty za přijatelné
Vegani i vegetariáni mohou například vyloučit maso ze svého jídelníčku ze zdravotních nebo ekologických důvodů
Vegani se také rozhodli vyhýbat se všem vedlejším živočišným produktům, protože se domnívají, že to má největší dopad na jejich zdraví a životní prostředí.
Z etického hlediska jsou vegetariáni proti zabíjení zvířat pro potravu, ale obecně považují za přijatelnou konzumaci vedlejších živočišných produktů, jako je mléko a vejce, pokud jsou zvířata chována v odpovídajících podmínkách
Na druhou stranu vegani věří, že zvířata mají právo na to, aby je člověk nevyužíval, ať už jde o potraviny, oblečení, vědu nebo zábavu.
V důsledku toho se snaží vyhýbat všem vedlejším živočišným produktům bez ohledu na podmínky, v nichž jsou zvířata chována nebo držena.
Snaha vyhnout se všem formám vykořisťování zvířat je důvodem, proč se vegani rozhodli vzdát se mléčných výrobků a vajec – produktů, s jejichž konzumací nemá mnoho vegetariánů problém
Shrnutí
Vegetariáni a vegani se liší ve svých názorech na využívání zvířat lidmi. Proto mohou někteří vegetariáni konzumovat produkty živočišného původu, zatímco vegani nikoli.
605543710021″>
Výzkumy ukazují, že vegetariánská a veganská strava má obvykle nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu.
Obsahují také obvykle vysoké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a zdravých rostlinných látek
Obě diety navíc obsahují velké množství potravin bohatých na živiny. Ty mohou zahrnovat ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy, semena a sójové produkty
Na druhou stranu špatně naplánovaná vegetariánská a veganská strava může mít za následek nízký příjem některých živin, zejména železa, vápníku, zinku a vitaminu D
Obě diety také obvykle obsahují omezené množství vitaminu B12 a omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, i když hladina těchto živin je u veganů obecně nižší než u vegetariánů
Zatímco vegetariánská a veganská strava se obvykle opírá ve velké míře o ovoce, luštěniny a zeleninu, některé položky mohou být bezdietní a bezmasé, ale přesto jsou
Sušenky, hranolky, cukrovinky a dokonce i zmrzlina na bázi ořechů mohou spadat do kategorie veganských a vegetariánských jídel, ale přesto obsahují rafinované sacharidy, jsou vysoce zpracované, mají vysoký obsah přidaného cukru nebo jsou smažené
Tyto výrobky by se měly konzumovat s mírou
Souhrn
Vegetariáni a vegani obecně konzumují podobné množství většiny živin. Špatně naplánovaná strava však může vést k nízkému příjmu některých živin.
353523587653″>
Podle zprávy Akademie pro výživu a dietetiku a několika vědeckých přehledů lze vegetariánskou i veganskou stravu považovat za vhodnou pro všechny fáze života, pokud je strava dobře naplánovaná .
Nedostatečný příjem živin, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, vápník a vitaminy D a B12, může negativně ovlivnit různé aspekty zdraví, včetně duševního a fyzického zdraví .
Nižší příjem těchto živin mohou mít vegetariáni i vegani. Studie však ukazují, že vegetariáni mají tendenci konzumovat o něco více vápníku a vitaminu B12 než vegani .
Přesto by vegetariáni i vegani měli věnovat zvláštní pozornost výživovým strategiím, které mají zvýšit vstřebávání živin z rostlinných potravin .
Může být také nutné konzumovat obohacené potraviny a doplňky stravy, zejména pro živiny, jako je železo, vápník, omega-3 a vitaminy D a B12 .
Vegetariáni a vegani by měli důrazně zvážit
- analyzovat svůj denní příjem živin
- měření hladiny živin v krvi
- užívání příslušných doplňků stravy
Několik málo studií přímo srovnávajících vegetariánskou a veganskou stravu uvádí, že vegani mohou mít o něco nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a různých typů rakoviny než vegetariáni
Většina dosavadních studií však byla pozorovacího charakteru. To znamená, že nelze přesně říci, který aspekt veganské stravy tyto účinky vyvolává, a potvrdit, že strava je jediným určujícím faktorem.
Shrnutí
Vegetariánskou i veganskou stravu lze považovat za zdravou volbu. Pokud však není veganská strava dobře naplánována, může vést k nedostatku živin.
Ačkoli se vegetariáni a vegani mohou rozhodnout vyhýbat se živočišným produktům z podobných důvodů, u veganů tato volba často přesahuje rámec stravy.
Ve skutečnosti je veganství často považováno za životní styl silně zakotvený v právech zvířat
Z tohoto důvodu se mnoho veganů také vyhýbá nákupu oblečení obsahujícího hedvábí, vlnu, kůži nebo semiš
Mnoho veganů navíc bojkotuje společnosti, které testují na zvířatech, a kupuje pouze kosmetiku, která neobsahuje vedlejší produkty živočišného původu
Lidé označovaní jako „etičtí vegani“ se také vyhýbají cirkusům, zoologickým zahradám, rodeím, koňským závodům a dalším aktivitám, při nichž jsou zvířata využívána pro zábavu.
V neposlední řadě mnoho ekologů přijímá veganskou stravu kvůli jejímu menšímu dopadu na zdroje Země a výhodám, které má proti klimatickým změnám
Shrnutí
Pro mnohé je veganství víc než jen dieta. To vysvětluje, proč mnoho veganů odmítá utrácet peníze za oblečení, kosmetické výrobky nebo zábavu, která zahrnuje vykořisťování zvířat.
Vegetariáni a vegani se mohou vyhýbat konzumaci živočišných produktů z podobných důvodů, ale činí tak v různé míře.
Existuje několik typů vegetariánů a vegani jsou na nejpřísnějším konci vegetariánského spektra.
Oba typy stravy lze považovat za bezpečné pro všechny fáze života, ale veganská strava může mít dokonce další zdravotní výhody.
Pro vegetariány i vegany je však důležité, aby si stravu dobře naplánovali, aby se dlouhodobě vyhnuli zdravotním komplikacím.