Přehled
Kvašená zelenina je druh potraviny, který je známý již po staletí, ale v současné době se stává stále oblíbenější díky svým zdravotním účinkům. Kvašená zelenina je zelenina, která prošla procesem mléčného kvašení, který zeleninu konzervuje a zároveň do ní přidává prospěšná probiotika, vitaminy a enzymy, které mohou pomoci podpořit zdraví střev. Existuje široká škála kvašené zeleniny, včetně kysaného zelí, kimči, nakládané zeleniny a dalších. Mnohé z těchto druhů zeleniny jsou také výživné, obsahují vitaminy, minerály a antioxidanty.
Jaká zelenina je kvašená?
Kvašenou zeleninu lze vyrábět z různých druhů zeleniny, včetně zelí, mrkve, červené řepy, okurek, paprik a mnoha dalších. Tato zelenina se obvykle nakrájí nebo nastrouhá, poté se smíchá se solí a vloží do uzavřené nádoby. Bakterie mléčného kvašení, které jsou na zelenině přirozeně přítomny, rozkládají cukry v zelenině a vytvářejí kyselinu mléčnou, která zeleninu konzervuje a dodává jí kyselou chuť.
Jaká je nejlepší kvašená zelenina?
Nejlepší kvašená zelenina závisí na vaší osobní chuti. Mezi oblíbené druhy kvašené zeleniny patří kysané zelí, kimči, nakládané okurky a olivy v solném nálevu. Kysané zelí se vyrábí z krouhaného zelí, které kvasí v soli a vodě, zatímco kimči je pikantní kvašená směs zeleniny, která obvykle obsahuje zelí, ředkvičky a cibuli. Nakládané okurky jsou okurky kvašené ve slané směsi, zatímco olivy ve slané vodě jsou olivy kvašené ve slaném roztoku.
Jakých je 10 nejlepších kvašených potravin?
1. Kysané zelí
2. Kimchi
3. Nakládané okurky
4. Solené olivy
5. Kombucha
6. Tempeh
7. Miso
8. Kefír
9. Jogurt
10. Natto
Je kvašená zelenina prospěšná?
Ano, kvašená zelenina vám může velmi prospět. Jsou dobrým zdrojem probiotik, což jsou prospěšné bakterie, které mohou pomoci zlepšit zdraví střev. Kvašená zelenina je také dobrým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů, které mohou pomoci chránit před nemocemi. Kvašená zelenina má navíc nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, takže je skvělým doplňkem každého jídelníčku.