
Chléb obsahuje kvasnice, což je houba, která pomáhá chlebu vykynout.
Obrázek Kredit: Peter Anderson/Dorling Kindersley RF/Getty Images
Houby patří do říše Fungi, bakterie do Monera a protisty do Protista. Ačkoli jsou tyto organismy často považovány za škodlivé pro lidské zdraví, mnoho z nich se ve skutečnosti vyskytuje v potravinách, které si vychutnáváte, i na samotném těle. Tělo je však vybaveno tak, aby udržovalo zdravou rovnováhu jak bakterií, tak hub.
Kvašený chléb obsahuje kvasnice, které jsou běžnou houbou uvnitř i vně těla a zároveň účinným organismem pro kynutí chleba. Kvasinky fungují tak, že metabolizují jednoduché cukry v těstě. Vedlejším produktem metabolické činnosti je oxid uhličitý a alkohol, který následně způsobuje kynutí chleba. Tento proces kvašení také posiluje a rozvíjí lepek přítomný v těstě a zároveň přispívá k chuti chleba.
Podle Mayo Clinic je obyčejný jogurt jedním z nejzdravějších produktů, které můžete konzumovat. Obvykle se do něj přidávají probiotika, která působí jako „dobré“ bakterie, jež pomáhají udržovat rovnováhu mezi jejich „špatnými“ protějšky. Mezi běžné druhy bakterií v jogurtu patří Lactobacillus delbrueckii, Streptococcus thermophilus a Bifidiobacterium. Každý kmen je schopen přežít v trávicím traktu a napomáhá tak trávení a zlepšuje pravidelnost. Národní institut zdraví uvádí, že toto přežívání je klíčové pro úlohu probiotik a výrazně zlepšuje trávení u těch, kteří běžně konzumují jogurt.
Miso obsahuje jak houby, tak bakterie. Podle katedry botaniky Havajské univerzity vyžaduje výroba misa použití houby Aspergillus oryzae, která v misu inkubuje během procesu fermentace. Asociace pro asijský výzkum uvádí, že miso obsahuje bakterie syntetizující B12, které se živí kyselinou mléčnou, a enzymy, které napomáhají trávení a vstřebávání potravy.
Mořské řasy jsou mnohobuněční protisté a podle University of Cincinnati Clermont College jsou považovány za hnědou řasu. Mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem jódu, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Mořská řasa Porphyra umbilicalis je v Japonsku základní potravinou, nazývá se nori nebo fialový lavor a získává se sušením řasy a jejím lehkým solením. Organizace OSN pro výživu a zemědělství uvádí, že tato řasa nori je nejvýživnější formou mořské řasy s obsahem bílkovin 30 až 50 %.