Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

0
19

 

Zdraví a wellness se dotýkají života každého člověka jinak. Toto je příběh jednoho člověka.

V dnešní době jsou trendy životního stylu tuctové. Ještě na přelomu století však bylo vegetariánství vyhrazeno hlavně hippies, zdravým bláznům nebo jiným „extrémistům“

To všechno byli moji oblíbení lidé, takže jsem se toho chytla.

Všichni moji starší, moudřejší a revolučnější přátelé mě ujišťovali, že být vegetariánem je „zdravější“ Říkali, že po přechodu na bezmasý život pocítím dramatické fyzické, duševní a duchovní výhody. Tehdy mi bylo 17 let a snadno jsem se nechal přesvědčit

Až když jsem začal chodit na vysokou školu
se moje bezmasá cesta nečekaně změnila. Tváří v tvář nutnosti připravovat jídlo
které už nebyly jen filozofické, ale hmatatelné, jsem udělal několik vážných rozhodnutí
chyby.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

V roce 2001, v prvním ročníku střední školy, jsem rodičům oznámil, že přestávám jíst zvířata.

Smáli se. Přesto jsem jako rebel, kterým jsem, vytrval.

Začátek mého laktoovovegetariánského dobrodružství byl slušný. Získal jsem tuny energie, soustředil se jako laser nebo levitoval při meditaci? Ne.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

Moje pleť se však trochu vyčistila, takže jsem to považoval za výhru

 

Teprve když jsem nastoupil na vysokou školu, moje bezmasá cesta nabrala nečekaný směr. Tváří v tvář nutnosti rozhodovat se o jídle, které už nebylo jen filozofické, ale hmatatelné, jsem udělala několik závažných chyb.

Najednou se mým novým základem staly rafinované sacharidy, obvykle ve spojení s mléčnými výrobky. Doma jsem jedl stejná jídla, jaká vždycky připravovala moje matka, jen bez masa a s větším množstvím zeleniny

Život ve škole byl jiný příběh.

Představte si těstoviny s omáčkou alfredo nebo cereálie s mlékem k snídani, obědu a večeři. Balené vegetariánské potraviny, které jsem si občas kupovala v obchodě s potravinami, se ukázaly být stejně silně zpracované

Teprve když jsem se podruhé pustila do
lakto-ovo-vegetariánství (asi o šest let později), jsem byl schopen uzavřít některé z
mezeru v radách mých starých přátel, kteří maso nejedí

Stále jsem se věnoval bezmasému životnímu stylu a pravidelně cvičil, ale do konce prvního semestru jsem přibral více než 15 kilogramů

A nebylo to průměrných patnáct kilo pro prváky

Nebylo to „vyplnění“ mého tělesného typu. Místo toho to bylo nápadné nadýmání a stahování kolem mého břicha.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

Hmotnost byla doprovázena poklesem hladiny energie a nálady – oběma věcmi, o kterých jsem byl přesvědčen, že se s nimi musí potýkat pouze ti podlí masožravci

 

 

Moji starší a moudřejší přátelé museli vynechat několik detailů o vegetariánství. Takový přírůstek na váze jsem samozřejmě nečekal

V polovině druhého ročníku jsem se rozhodl přestat. Nepociťoval jsem žádné výhody, o kterých jsem si myslel, že je pocítím. Ve skutečnosti jsem se často cítil fyzicky, emocionálně a duševně horší než předtím

Teprve o šest let později, když jsem se podruhé pustil do lakto-ovo-vegetariánství, jsem byl schopen odstranit některé mezery v radách svých starých bezmasých přátel

Díky většímu množství informací a hlubšímu spojení s vlastním tělem jsem podruhé získala mnohem lepší zkušenosti

Tady je to, co bych si přál vědět před mou první jízdou na vegetariánském vozíku:

 

Vegetariánství není něco, co děláte jen proto, že to dělají vaši přátelé. Je to změna životního stylu, která může mít zásadní vliv na vaše tělo, ať už k lepšímu, nebo k horšímu. Udělejte si průzkum, abyste zjistili, jaká forma bezmasého života pro vás bude nejlepší

Existuje spousta způsobů, jak být vegetariánem bez negativních vedlejších účinků.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

Mezi druhy vegetariánství patří následující:

  • Lakto-ovo-vegetariáni ne
    jíst červené maso, ryby nebo drůbež, ale jíst mléčné výrobky a vejce.
  • Lakto-vegetariáni
    jedí mléčné výrobky, ale ne vejce.
  • Ovo-vegetariáni jíst
    vejce, ale ne mléčné výrobky.
  • Vegani nejezte červenou
    maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky ani jiné živočišné produkty, jako je med.

Někteří lidé pod pojem vegetariánství zahrnují také následující:

  • Peskatariáni
    jedí ryby, ale ne červené maso nebo drůbež
  • Flexitariáni
    se stravují převážně rostlinnou stravou, ale někdy jedí červené maso, drůbež nebo ryby

Všechny tyto způsoby stravování mohou vést ke snížení zdravotních rizik, pokud jsou správné.

Výhody vegetariánské stravy

  • lepší zdraví srdce
  • nižší krevní tlak
  • prevence diabetu 2. typu
    a dalších chronických onemocnění

Přesto je to volba, o které musíte přemýšlet.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

Pomoci vám může konzultace s lékařem. Zamyslete se také nad tím, co pro vás bude udržitelná praxe. Stanovte si rozpočet, rozvrhněte si čas a poraďte se s ostatními vegetariány o tipech.

Přemýšlíte o tom, že se stanete vegetariánem? Zde je místo, kde můžete začít s průzkumem:

 

 

I poté, co provedete náležitý průzkum, je důležité věnovat pozornost vlastním zkušenostem. Co funguje u někoho jiného, nemusí fungovat stejně u vás

Naše tělo má naštěstí mechanismy, které nám pomáhají pochopit, co je nejlepší.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

Kdybych se rozhodla věnovat pozornost nadýmání, plynatosti a únavě, které jsem pociťovala na začátku, pravděpodobně bych mohla přehodnotit svůj jídelníček a najít potraviny, které by byly pro mou konstituci vhodnější.

Možná nebudete mít problém rozpoznat příčiny určitých změn ve svém těle. Pokud však potřebujete pomoc, potravinový deník nebo dobrá výživová aplikace vám pomohou snadno rozpoznat, co funguje a co ne.

 

Když jsem se stal vegetariánem, neodvážil jsem se nikomu říct, že mi chybí pikantní žvýkání masa. Takže bez know-how nebo různých kulinářských vychytávek potřebných k vytvoření vlastních chutí jsem se rozhodl pro balené náhražky masa

Špatný nápad.

I když (trochu) známá chuť byla uklidňující, nebylo to dobré pro mé tělo

Mohl jsem vynechat sodík, sóju a další chemické složky, které tyto veganské hot dogy, vegetariánské hamburgery a napodobeniny kuřete obsahovaly. (A mám podezření, že právě ony byly hlavními viníky mého přibývání na váze a nepohodlí.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

)

O několik let později jsem se naučila zacházet s kuchyní a vyvinula si dobrodružnější chuťové buňky. Tehdy jsem objevila něco skutečně šokujícího: Zelenina chutná dobře jako zelenina!

Nemusí se mlátit, rozmělňovat a chemicky zpracovávat do něčeho, co se tváří jako maso, aby si člověk pochutnal. Zjistil jsem, že dobře připravená bezmasá jídla mi často chutnají více než standardní jídla zaměřená na maso, na která jsem byl zvyklý.

To pro mě změnilo pravidla hry

V době, kdy jsem se rozhodl stát se znovu vegetariánem, jsem již do svého jídelníčku zařadil mnohem více zeleniny, stejně jako luštěnin, ovoce a celozrnných výrobků. Byl to mnohem snazší přechod, bez nepříjemností z dřívějška.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně

 

Jíst „čistě“ (skutečné potraviny bez chemie) je vždy cílem. Ale buďme upřímní: Někdy je rychlé a špinavé jídlo vše, co můžete zvládnout

Abyste měli jistotu, že si vyberete to nejlepší, co je k dispozici, když se rozhodnete pro něco zpracovaného, budete muset rozluštit to, čemu říkám „labelese“

Mluvit labelese je užitečné pro
všem
I když vaším cílem není přestat jíst
masa, může být rozvíjení této schopnosti užitečné. Podívejte se na tento komplexní
průvodce čtením etiket na potravinách, který vám pomůže ochránit vaše zdraví
zdraví.

Vědecká slovní zásoba a malá velikost písma používaná na většině výživových štítků mohou způsobit, že se zdá, že je nemožné tento kód rozluštit, ale i malé základní znalosti vám mohou dát sílu k lepšímu výběru

Znalost termínů používaných pro cukry, sóju a další kontroverzní přídatné látky vám může pomoci vyhnout se jejich nadměrné konzumaci

 

 

Moje druhá zkušenost s vegetariánstvím byla mnohem lepší než ta první. Především jsem měl více energie a méně dramatické změny nálad.

Nejlepší přínos, který jsem získal, měl jen málo společného s rozhodnutím přestat jíst maso Byla to cesta

Když jsem se naučila zjišťovat fakta, naslouchat svému tělu a připravovat si vlastní (objektivně chutná) jídla, získala jsem větší důvěru. Zjistila jsem, že mohu žít kvalitně téměř jakýmkoli způsobem, který chci, pokud vynaložím úsilí a vypracuji plán

Ačkoli jsem od té doby do svého jídelníčku opět zařadil ryby a příležitostně steaky, považuji svých pět let na rostlinné stravě za obřad přechodu

Byl to také úžasný způsob, jak se naučit převzít zodpovědnost za své zdraví a pohodu.

Vegetariánstvím jsem přibrala 15 kilo – tady je, co jsem udělala špatně